Американка на 82 години ще лети в космоса

Една жена ще сбъдне мечтата си да достигне звездите след повече от половин век. Най-богатият човек в света Джеф Безос ще направи възможно това да се случи на 82-годишната американка Уоли Фънк и тя ще лети в космоса.

Авиаторката Фънк е избрана от Джеф Безос и заедно с него, с брат му Марк и все още неназован победител в търга, проведен в началото на юни, да бъде част от екипажа, който ще направи частен космически полет на 20 юли.

По този начин тя ще стане най-възрастният човек, който ще полети в космоса, предаде БНР.

От ракетната компания „BlueOrigin“ обявиха, че 82-годишната дама през 1961 г.е била обучавана в космическата програма „Мъркюри 13“, която е подготвяла жени за най-ранните програми на НАСА.  Тогава тя не е имала шанса да участва в космически полет, но сега Джеф Безос ѝ дава възможността да го направи.

Според пост на Безос в Инстаграм Фънк ще лети с ракетата „New Shepard“  като „почетен гост“. Отбелязва се, че тя има богат опит като пилот с регистрирани 19 600 летателни часа, а като инструктор е обучила  повече от 3000 летци.

Фънк през 2010 г. си купи за 200 000 долара билет за космически полет с прекия конкурент на „BlueOrigin“, компанията на Ричард Брансън  „Върджин Галактик“.

Британският милиардер Ричард Брансън обаче планира излети „до ръба на космоса“ още на 11 юли на борда на ракетния самолет „Unity”, съобщават от неговата компания „Върджин Галактик“.

Ако графикът се спази, Брансън ще излети преди съперника си Джеф Безос.

„Прозорецът за следващия ракетен тестов полет на „Unity“ се отваря на 11 юли в очакване на метеорологични и технически проверки“, се казва в изявлението на „Върджин Галактик“.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *