Ананиев: До 20 януари се възобновява приемът в Педиатрията

Интензивното отделение в Специализираната детска болница “Проф. Иван Митев” ще започне работа от 20 януари 2020 г. Това увери министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в пленарна зала за спирането на спешния прием в болницата, предаде БТА.

Министър Ананиев увери, че през този период децата, нуждаещи се от интензивно лечение, ще бъдат насочвани в приемните на “Пирогов”, Националната кардиологична болница и Александровска болница, за което са сключени договори с лечебните заведения.

Здравният министър каза, че в момента тече ремонт на интензивното отделение в Специализираната детска болница. 

“В момента осъществяваме и този ремонт и на 20 януари считаме, че интензивният сектор ще започне да работи в капацитета, в който е одобрена неговата дейност”, увери Ананиев.

Той информира, че се търсят възможности за осигуряване на 24-часово присъствие на поне двама анестезиолози за нуждите на отделението за интензивно лечение в специализираната болница.

В началото на своя отговор Ананиев отчете, че в последните години състоянието на педиатричната помощ е незадоволително, както по отношение на извънболничната, така и по отношение на болничната помощ. По думите му причините за това са многофакторни и комплексни, като най-съществената е липсата на национална многопрофилна университетска детска болница. Като “разкъсана” и “неефективна” министърът определи връзката между общопрактикуващите лекари и педиатричните клиники и отделения.

Министър Ананиев посочи, че след трагичния инцидент с тригодишния Алекс от 14 ноември 2019 г., освен разпоредената от него проверка е създаден и координационен механизъм, който регламентира приема на деца в спешни случаи, както и при превеждането на децата от
Министър Ананиев посочи, че “Пирогов” е лечебното заведение, което поема спешния прием на деца на територията на София. Той посочи, че ще се ползва консултативната помощ на педиатри от други лечебни заведения по профила на редица тесни педиатрични специалности. “Ще се използва в максимална степен административният капацитет на Националната кардиологична болница в областта на кардиологията, както и на Александровска болница в областта на пулмологията”, уточни той.

Здравният министър посочи, че на 17 декември 2019 г. е въведена промяна в реда на регистрация на потока от пациенти в болницата, като всички се регистрират в регистрационен журнал с отбелязване на часа на появяване на територията на лечебното заведение и получават поредния номер. По думите му плановите пациенти получават номер с бял цвят, а спешният прием – в червен, като им се дава приоритет при повикване в кабинет.

“Предстои проучване на техническите и финансовите възможности за въвеждане на автоматизирана билетна система”, посочи Ананиев.

По думите му ще бъдат предприети действия за преобразуване на приемния кабинет за планови пациенти на консултативно диагностичния блок на територията на дъщерното дружество на болницата, като по този начин министър Ананиев посочи, че очаква да се получи разделяне на потока на плановите пациенти от този на спешните. Така, намиращия се на територията на болницата приемен кабинет, ще остане само за спешни пациенти, каза той.

По отношение на финансовия одит на лечебното заведение, Ананиев каза, че към 30 септември 2019 г. болницата няма просрочени задължения и дружеството може да покрие всичките си краткосрочни задължения. По отношение на кадровата политика, проверката на лечебното заведение показва, че към 30 януари 2019 г. има 248 заети щатни бройки, новоназначените служители са 31, а освободените 35. “Констатирано е, че в клиниките и отделенията има 26 незаети бройки, от които един лекар, 24 медицински сестри и един технолог”, отчете Ананиев и изтъкна, че текат предизвестия за прекратяване на трудовите правоотношения с двама лекар – педиатри и двама лекари анестезиолози. “Във връзка с констатираните незаети щатни бройки е препоръчано на лечебното заведение да предприеме незабавни действия за привличане на специалисти. Днес тези разговори се водят с цел възможно най-бързо да се преодолее тази криза”, увери здравният министър.

По думите му към 30 септември 2019 г. средната брутна работна заплата на персонала в Детската болница “Проф. Иван Митев” е 1225 лв. при отчетена за 2018 г. 994 лв., тоест увеличението е с 23,24 на сто. Увеличението при медицинските специалисти е 7,68 на сто, докато при лекарите със специалност – 26,4 на сто.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *