Аспиринът може да бъде опасен, ако се приема неправилно

Аспиринът е едно от най-често използваните лекарства в света. Той е ефективен за лечение на редица заболявания, включително главоболие, треска, болка и сърдечно-съдови заболявания.

Въпреки това, аспиринът може да бъде опасен, ако се приема неправилно. При високи дози може да причини стомашна язва, кръвоизлив или дори инсулт.

Според американско проучване, 11% от хората приемат аспирин неправилно, без да се нуждаят от лекарството. Това означава, че повече от един на десет души излага себе си на риск от нежелани странични ефекти.

Проблемът е, че много хора смятат, че аспиринът е безвреден и че може да се приема без лекарско предписание. Всъщност, аспиринът трябва да се приема само след консултация с лекар, особено ако имате някакви здравословни проблеми.

Ако приемате аспирин, важно е да следвате инструкциите на лекаря си. Обикновено, препоръчителната доза е 75 милиграма или четвърт таблетка на ден. Ако приемате повече от това, рискувате да си навредите.

Жените са по-склонни от мъжете да приемат аспирин неправилно

Проучването сред кардиолози, споменато в оригиналния текст, показва, че жените са по-склонни от мъжете да приемат аспирин неправилно. 16% от жените в проучването са приемали аспирин профилактично, въпреки ниския си риск от инфаркт или инсулт. При мъжете този процент е бил само 5%.

Причините за това не са напълно ясни. Една възможност е, че жените са по-склонни да се тревожат за здравето си и да приемат аспирин като превантивна мярка. Друга възможност е, че жените са по-склонни да получават съвети от приятели или семейство да приемат аспирин.

Ето някои съвети за безопасното използване на аспирин:

loading...


  • Приемайте аспирин само след консултация с лекар.
  • Спазвайте инструкциите на лекаря си за дозата.
  • Ако имате някакви здравословни проблеми, говорете с лекаря си, преди да започнете да приемате аспирин.
  • Ако приемате аспирин редовно, говорете с лекаря си за редовни прегледи, за да следите за нежелани странични ефекти. dunavmost

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *