Басейнова дирекция отряза проект на регистрирана с 20 лв. капитал фирма в Копривлен за пореден МВЕЦ на Пиринска Бистрица заради липса на вода, 4 км засушен участък и опасност за рибите

Басейнова дирекция „Западнобеломорски район” отказа вода на поредната водна централа в Югозапада – МВЕЦ „Чучулигово“ на река Пиринска Бистрица. Собственикът й „Д-М-2011“ ООД планираше строителството й в землищата на санданското с. Ходжово и петричкото с. Кулата от далечната 2011 г. Разрешителното за производство на ел. енергия на фирмата е от 2012 г., през 2017 г. то е продължено със срок на действие 8 март 2020 г., но тези дни шефът на дирекцията инж. Момчил Попов отказа да го поднови и го обяви като „недопустимо спрямо утвърдения план за управление на речните басейни“.

Мотивът за отказа е, че река Пиринска Бистрица в момента е с умерен екологичен потенциал и неизвестно химично състояние, но целта до 2027 г. е екологичният потенциал и химичното състояние да влязат в категория „добри“, а една МВЕЦ определено би попречила за това.

Другата причина за отказа е 4-километров засушен участък на реката, както и опасността изграждането на МВЕЦ-а да създаде нова миграционна бариера. Дирекцията се е позовала на научни изследвания, които доказали, че дори най-добре направените рибни проходи се ползват от рибите само частично, те са безопасни за миграцията на рибите само при височина на стената на яза до 50 см, а „Чучулигово“ е планирала да вдигне стена от 2 метра.

Не на последно място, отказът е и заради количеството на водата в трансграничната река, която е приток на Струма – новата МВЕЦ била планирана за потребление на 6 куб.м вода в секунда, а това всъщност е голяма част от наличния средногодишен отток на Пиринска Бистрица.

Припомняме, че поради същите причини наскоро Басейнова дирекция отказа да поднови разрешителното за водоползване и на друга МВЕЦ на същата река, собственост на благоевградския общински съветник Рашко Динков и братята му, и към момента те обжалват отказа в съда.

Отрязаната от МВЕЦ фирма „Д-М-2011“ ООД е транспортна, с капитал от 20 лв., регистрирана е в хаджидимовското с. Копривлен и е с любопитни съдружници. Единият е Костадин Чакалов, който има много спечелени обществени поръчки в Гоце Делчев и Петрич, и дори строи специализираната болница за рехабилитация в Банкя. Другият съдружник е Иван Манчев. Той също е собственик на транспортна фирма, регистрирана в Благоевград. През 2013 г. бе областен лидер на партията на Илияна Раева „Обединена България“, спонсорирана от Гриша Ганчев. Преди това пък беше в ГЕРБ, където успя да се сприятели с бившия областен управител Костадин Хаджигаев и губернаторът дори му стана кум.

Любопитно е, че във фирмата „Д-М-2011“ ООД до 2014 г. Иван Манчев е бил съдружник с благоевградчанина Тодор Димов, бивш собственик на скандалния ВЕЦ „Кресна Електрик“, който наскоро се опита да влезе обратно в бизнеса с нов енергиен проект на напоителен канал „Главен Рилски“ в землището на рилското с. Смочево, но получи категоричен отказ от Басейнова дирекция. По-рано Димов възнамеряваше да строи ВЕЦ в Петрич и видимо „Чучулигово“ е реплика на тогавашния му проект.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *