Refan-728×90-July-2019

Бащата на Борис Дали е осъденият за измама на НОИ! Орлин Делибалтов: Не пишете нищо, аз съм уважаван човек, не раздухвайте нещата, да разберат всички в Бобов дол

„Нещата ще излязат наяве, няма измама, ще обжалвам присъдата”, това обяви вчера пред „Струма“ бащата на фолкпевеца от Бобов дол Борис Дали – Орлин Делибалтов, който получи преди дни условна присъда от три години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок за документна измама по чл. 212, ал. 1 от НК. 

При пенсионирането си читалищният деец Делибалтов е представил документ УПИ 5, с който удостоверява, че е работил като подземен работник в „Мини Бобов дол”, но след проверка е установено, че той е неистински. Орлин Делибалтов е получавал по-висока пенсия от реалната в продължение на 5 г., от март 2012 г. до март 2017 г. той е ощетил НОИ с 16 207 лв.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с бащата на фолкпевеца за коментар. Той се разгневи, като чу за присъдата, и заяви: “Не пишете нищо, аз съм уважаван човек в града. Не раздухвайте нещата, да разберат всички в Бобов дол. Нещата ще излязат наяве. Няма измама. Така се представят нещата. Под един и същи номер са заведени три различни УПИ-та. Бях оправдан от Административен съд – Кюстендил. Ще обжалвам наложеното ми наказание”, категоричен е Орлин Делибалтов.

По времето на соца, а и след демократичните промени много хора бяха на заплата в мините в Бобов дол, но никога не са хващали миньорска лампа или кирка. Спортисти, чиновници в мината, хора извън минното производство се водеха на работа като подземни работници, за да се пенсионират на по-високи ставки, но са получавали заплата, без реално да работят. Това е обществена тайна в Бобов дол.

Самият Делибалтов е активен в културния живот на Бобов дол. Ръководеното от него читалище печели награди със съставите в цяла България. Последната му лична награда е от „Пирин фолк”, връчена му от кмета на Сандански.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *