Бербо на среща с аматьорските клубове в Петрич: Ножът е опрял до кокала, ако ви харесва да ви държат с няколко топки и мрежи, задължени на статуквото, няма какво да направя, но това е робство!

Представители на почти всички аматьорски клубове в Петричко посрещнаха кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов в конферентната зала на кметство Петрич. Заедно със 7-кратния футболист на годината у нас в южния град пристигнаха бившият член на Изпълкома на БФС адвокат Петър Величков и доскорошният функционер от международния отдел на футболната ни централа Борис Станков, които са част от екипа на Бербо.

В експозето си 40-годишният благоевградчанин трасира основните моменти от програмата, изготвена от него и сподвижниците му, с която Бербатов ще атакува президентското футболно кресло на следващия конгрес.

“Благодаря Ви за взаимното уважение, което демонстрираме тук. Ясно е защо се събираме, знаете, че кампанията за избор на президент на БФС е в ход, както и че аз съм един от кандидатите. Всички искаме промяната, но тя все още не се случва и затова предприех този ход. За мен е важно да чуя и вашето мнение после, а сега ще споделя основните неща, заложени в програмата, която постоянно търпи актуализация, базирана именно на мненията на футболните хора, с които се срещаме.

На първо място искаме професионалният футбол да се администрира изцяло от ПФЛ, докато аматьорският футбол, детско-юношеският футбол, треньорската школа и съдийството остават при БФС. Това за мен е особено важно, защото – ето го Марикостиново, там съм израснал, знам откъде съм тръгнал и затова детско-юношеският футбол ми е приоритет. Няма да има президенти на клубове в новия Изпълком, защото конфликтът на интереси в тази посока е огромен, в новото управление ще влязат представители на ПФЛ и АФЛ.

И предложение, което дойде от хората на досегашните срещи – вие да си избирате човека, който ще представлява региона или областта във футболната власт.

Предвиждаме максимум 3 мандата за президента, не е необходимо цял живот да живуркаш на високата позиция, без да свършиш нищо, с илюзията, че си недосегаем. Президентът не управлява, той ви представлява. Ще работим по програми, ориентирани към футбола за подрастващи и аматьори, в тази връзка съм се обвързал с хората около мен, които разбират повече тази материя, аз не съм всезнайко. На вниманието ни са и необходимите корекции, които трябва да се направят по отношение на съдийството и треньорския занаят, визирам семинари и обучения. Не да седнем, да хапнем и да пийнем, а да работим в правилната посока, така че нещата да се случват в полза на всички, които са свързани с футбола. Пари за футбол има, просто трябва да има работещи хора, които да ги вземат и употребят съвестно и целесъобразно.

Сега за предстоящия конгрес, простете ми, ако съм по-краен в изказването си, но не го спестявам на всички сбирки от този род досега. Толкова време е минало и при положение че властта е във вас, никой не си мръдна пръста в посока на промяната. Толкова ли е трудно да се съберат подписите на 1/3 от съюзните членове, разбирайте клубовете, някъде около 190 клуба, за да се инициира извънреден конгрес и всичко да си дойде на мястото, или поне да се промени към по-добро? Това примирение не го разбирам. Сега вие ще получите съответните документи точно с тази цел – да се предизвика извънреден конгрес, защото ножът е опрял до кокала.

Разбира се, ако имате желание за промяна. Иначе ние тук можем да си говорим с часове, няма ли желание, ще я караме постарому, а аз ще си отида при жената и децата. Футболът ми е дал много, нямам нужда от нищо. На пък съм инат, от този край съм все пак и щом съм се хванал на хорото, ще го играя докрай. Решавате вие, ако ви харесва с няколко топки, мрежи и конуси да ви държат задължени към сегашното статукво, аз няма какво да направя, но това е робство. Демокрация е все пак, всеки има право на избор, така че всичко е във вашите ръце, решавайте”, завърши Димитър Бербатов.

Адвокат П. Величков и Б. Станков подкрепиха тезата на Бербо в сферите, в които те са специалисти.

Последва оживена дискусия, която прехвърли час и половина. Доскорошният депутат Георги Динев и президентът на “Беласица 08” Марчо Мазнейков отново засегнаха голямата болка на петричани около НСБ “Цар Самуил”, при което гостите обещаха съпорт в рамките на правомощията им, ако подетата от тях революция във футбола се случи.


Сбирката в Петрич премина при подчертан интерес, чуха се куп различни мнения

Георги Петров от ОФК “Беласица” настоя за промяна в нормативната уредба при смяната на клубната принадлежност на подрастващите таланти, която да не ощетява родния клуб, създал даден футболист.

Неколцина представители на аматьорските клубове от общината също осветлиха финансовите и логистични проблеми, които стоят пред тях, и пожелаха от Димитър Бербатов и екипа му да дадат гаранции, че именно те са в състояние да осъществят промяната. 

“Аз заставам с лицето и биографията си, заедно с екипа ми. Ако решите, че има по-добър кандидат в крайна сметка, гласувайте за него. Ако и аз съм убеден в това, също ще го подкрепя”, отвърна Д. Бербатов.

В срещата дейно участие взе и бившият международен съдия Христо Ристосков, отколешен опозиционер на сегашните футболни управници. Събитието в Петрич приключи с взаимно пожелание най-сетне българският футбол до потегли в чист и сигурен коловоз.

СТАНЧО СТАНЧЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *