Благоевградчанинът Кр. Елинов, избрал да живее в Банско заради планината: Проектът е от Добринище до Кулиното на Предел всички северни склонове да станат писти, ще съсипят Пирин, нарочно пускат кабинката на ниска скорост, да се образуват опашки, искат курортът да стане като Алпите, но там върховете са 1000 км, а тук 60

Стартиралата петиция за изграждане на втори кабинков лифт в Банско предизвика гнева на един от запалените планинари алпинисти – Красимир Елинов, след като бе публикувана и на официалния сайт на ски зона “Банско”. Възмущението му избликна чрез пост в социалните мрежи, който започва с изречението: “Споделяйте, за да остане природа!!!”. И продължава: “Вижте докъде стигна алчността за пари… и това е на официалния сайт! Пълно безумие!!! Явно са доста отчаяни, за да предприемат подобни действия… Не знам колко сляп, или колко прост трябва да е човек, за да не му пука какво ще се случва с Пирин и грам да не се замисли, че съсипва бъдещето на децата си! Не знам как ги залъгват хората, че това ще донесе нещо положително за местните, но е шибан ФАКТ, че мнозинството са заблудени и манипулирани по един или друг начин от алчните инвеститори, които реално не милеят, че ще си вземат всичките тези печалби в гроба с тях? Осъзнайте се, че не всичко е ПАРИ! Имате си достатъчно кинти да си правите ски курорти и куп хотели, а от тях печелите толкова много, че реално не ви трябват още за сметка на ВОДА, ВЪЗДУХ, ПРИРОДА, които са БЕЗЦЕННИ!!!
Аман се рече от лакомия! Не гледате ли, че от алчност само се погубваме и съсипваме, и всичко около нас, вместо да направим така, че всички да са добре и щастливи?!
Хора, къде ви е ЧОВЕЩИНАТА? Нали се имаме за най-интелигентните и на върха на “пирамидата” ?!??!?! Е, къде ви е ИНТЕЛЕКТА?”, приключва гневният пост на Красимир Елинов.
А той всъщност не е част от зелените коалиции, обявили се против изграждането на втори лифт в Банско и разширяване на ски зоната, не е и еколог, не е и специалист, но е човек, обичащ до болка планината. Родом от Благоевград, Красимир е избрал Банско заради Пирин, заради страстта си да изкачва върхове. Любител алпинист, той не пропуска и ден да е в планината и да радва с уникалните си фотоси и кратки клипчета хиляди в социалните мрежи. След работа, дори за кратко, той е там – сред природата, сред чистия въздух, сред спокойствието, което тя му осигурява, далеч от блясъка и шума на лъскавия курортен град в подножието й.

– Краси, ти си единственият човек в Банско, който се обяви публично против изграждането на втора кабинка, не се ли страхуваш, не се ли притесняваш, че много хора ще те намразят?

– Изобщо не ме е страх и не се притеснявам. Аз изразявам мнението си като човек, който милее за планината и мисли за идното поколение. Не съм мишка да се плаша от смъртни хора. Плаши ме единствено това да знам, че е могло да се направи нещо, но не е направено и после ние ще си плащаме греховете. Хората ги е страх за работата, но на мен не ми пука. Трябва да има и будни хора, които да показват истината на слепите.

– Стартиралата петиция и публикуваният призив на официалната страница на ски зоната те разгневи доста, защо, какви са притесненията ти?

– Защото е нагло от тяхна страна. Има-няма 3 месеца сезон реално…

– Обоснови се, какви са опасенията ти?

– Малко ли е това, че те искат да изсекат вековни гори и да премахнат Пирин от ЮНЕСКО, за да може да я застроят? Кому е нужно? Постоянно се набива по медии, че другите страни, в Алпите например, колко лифтове имат и колко километри писти? Да, имат, но там се строи във високите части, където нищо не се сече, а само се поставят стълбове за лифтове, и всичко е ок. Не им спират водата за града, защото сняг си пада и без оръдия. Тук виждат, че всяка година става все по-зле и по-зле от снежна гледна точка, и пак напъват да строят. 333 км писти и 120 км лифтове на 60 км планина. Това не са Алпите с 1000 км върхове! 60 км е Пирин. Да не говорим, че ще унищожат флора и фауна. Тук има толкова много защитени видове – животни и растения, че ще изчезнат моментално, защото на никого не му пука и никой не мисли за това. Презастроиха Банско. При капацитет на пистите 5000 души, те направиха леглова база от 20 000. Отделно, има десетки недовършени сгради, които стърчат като призрачни.

– То всъщност като че ли оттам идва проблемът с необходимостта от втора кабина?

– Не, няма нужда от втора кабина. Ако искат да вдигнат капацитета на лифта, да подменят сегашната с по-голяма и ще удвоят капацитета. Нарочно презастроиха и нарочно пускат лифта на по-ниска скорост и не изкарват всички кабинки в действие, за да се образуват опашки. Така самите хора негодуват и искат втора. Слепи са и не искат да прогледнат!

– Ти като планинар алпинист забелязал ли си намаляване на животинското разнообразие в Пирин в резултат на разширяване на ски зоната?

– Да. Където са пистите, вече няма животинки. Постоянният шум от оръдията денонощно ги плаши. Отделно, светлинен шум по цяла вечер от Бъндерица, ратраците също бучат по цяла нощ, моторни шейни летят, музиката и силният шум от стрелбите от стрелбището на Бъндеришка поляна…и всичко това в национален парк. Какво ще спечели местното население от втората кабина? Да не би да им се напълнят повече хотелите от това, което е сега, или ски учителите ще имат повече работа? От 8 часа на ден колко повече искат да работят? Всичко вече е в повече! Вместо да бяха направили ниски сгради в алпийски стил, както е по света, и да оставят да има зеленина в града, да се разпръснат хотелите към Добринище и голфа, те ги струпаха на едно място и стана ужасия. Тук хората са слепи! Защо не недоволстват за инфраструктурата на града, която е под всякаква критика? Улиците са като след война… Тупат се по гърдите, че сме курорт номер едно, а в същото време градската градина е в плачевно състояние. Образно казано, мишките ги е страх да църкат, а и не църкат, защото, честно казано, не им пука за планината. Всички са материалисти, алчни за пари и лъскав лукс. Градът навсякъде е пълен със светещи неонови реклами, все едно си в Китай, а в Австрия не видях една светеща реклама.

– Член ли си на някоя екологична организация, или просто човек, който обича природата и иска да я запази?

– Не съм към зелените, които само се правят на защитници, но реално искат да лапат процент от тия неща. Обичам Пирин и заради него живея в Банско.

– Грубо имаш ли представа каква площ заема ски зоната и дали е повече от официално обявените, и изгуби ли чара си Пирин заради развитието на ски зоната?

– Не мога да коментирам закононарушения. Говоря като човек, който милее за планината, и просто изразявам мнението си. За момента Пирин още не е загубил чара си, защото ски зоната е само на Тодорка, но разреши ли се да се строи навсякъде, ще се съсипе. От местните никой не осъзнава колко тежки последици ще има това.

– Всички твърдят, че не се предвижда застрояване и разширяване извън досегашните граници и буферната зона, вярваш ли на това?

– Изобщо не вярвам. Проектът им е от Добринище до Кулиното на Предел всички северни склонове да станат писти. Ще се съсипе планината.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *