Близнаци гърци и московчанка сред новите попълнения в СУИЧЕ, дете на гастарбайтери се върна от Норвегия да учи в Благоевград

Близнаци от Гърция са сред 44-мата първокласници, прекрачили вчера прага на благоевградското Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“. Анастия и Антонис Панайотис дойдоха в първия учебен ден заедно с родителите си и бяха посрещнати от класния ръководител на 1 „б” Светла Велева. Майка им Василики обясни, че са дошли в Благоевград заради бизнеса на съпруга й, който има пекарна, и смятат трайно да пребивават в областния център на Пиринско.

„В 4-ти клас, които изведох, също имах дете от Гърция. Купих българо-гръцки разговорник и придобих елементарни познания по езика”, призна Св. Велева и изрази увереност, че няма да има проблеми и трудности при ограмотяването на братчето и сестра му.

Сред учениците в СУИЧЕ е и българче, което е живяло със семейството си в Норвегия и сега е записано във втори клас в Благоевград. Класният му Ванчо Узунов сподели, че детето владее родния си език и се справя добре с четенето и писането.

В благоевградското СУИЧЕ учат и над 15 русначета, школото е единственото в областта с изучаване на руски език след основно образование. Оказа се, че в паралелката с профил английски и руски след 7 клас има записани 29 ученици. Една от новопостъпилите осмокласнички е Алина Нагина от Москва. Любопитното е, че нейният по-голям брат Вадим също учи в СУИЧЕ в 11 клас. Двамата живеят в Благоевград на квартира с баща си, който има строителна фирма. Майка им е останала в родината и е учител по руски език в московско училище, а след ранното си пенсиониране също има намерение да се присъедини към семейството си в Благоевград.

Тържеството в СУИЧЕ започна с водосвет и поръсване със светена вода за здраве от отец Андон Шавулев и приветствие от директора д-р Светлин Абаджиев.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *