Топ теми

Българите могат да влизат денонощно в Гърция през два пункта

Гръцките власти взеха решение за отваряне на ГКПП „Капитан Петко Войвода-Орменион“ за пътнически превоз, съобщиха от външно министерство.

Граничният пункт ще работи 24 часа в денонощието. Същото важи и за ГКПП „Кулата-Промахон“, който досега не пропускаше пътници в часовия диапазон между 23:00 и 7:00 часа.

По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун при планиране на пътуване до Гърция гражданите следва да отчитат забраната за движение в страната, която към момента е в интервала от 00:30 до 5:00 часа. От днес ГКПП „Маказа-Нимфея“ е отворен само за лекотоварни автомобили до 3,5 т.
 
Също така българските граждани, преболедували COVID-19, могат да влизат в Гърция със свидетелство за придобити антитела вследствие на прекарана коронавирусна инфекция – при условие че са изминали най-малко два месеца след края на заболяването и не повече от девет месеца от него.

Документът трябва да бъде издаден на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език от оторизиран здравен орган или сертифицирана лаборатория.

В сила остават и възможностите за влизане в страната при представяне  на негативен  PCR тест, направен не по-рано от 72 часа, както и сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, свидетелстващ, че са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът трябва да включва имената на ваксинирания, както и видът и броят на дозите на ваксината.
 
Освободени от тези изисквания за влизане в Гърция са децата под 5-годишна възраст, както и водачите на тежкотоварни превозни средства. 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *