Българката, която спаси четири човешки живота: След като дарих органите на сестра ми, мъката намаля

Грях е да оставиш тялото да се погуби, докато толкова много хора чакат за живот, каза Елена Георгиева

След като дарих органите на сестра ми, мъката намаля. Това каза пред камерата на БНТ Елена Георгиева, която спаси четири човешки живота.
Преди 6 месеца сестра й изпаднала в мозъчна смърт след инсулт. Жената и за миг не се поколебала да дари органите на близката си.
„Говорили сме си с нея преди време, че можем да помогнем на страдащите хора и когато се случи това с нея, спонтанно го направих. Трагедията бе голяма. Много тежко го изживяхме и затова реших, че е по-добре нещо да остане след нея“, разказва Елена.
Тя не познава хората, на които са дарени органите.
Жената смята, че трябва да се запази тайната на донорството, както е сега.
„Има много злонамерени хора. За мен е по-важно това, което съм направила и ако тези хора решат, сами ще ни намерят“, добавя Елена.
Тя смята, че трябва да се променят нагласите на хората и така да се спасяват повече човешки животи.
„Грях е да се погубят органите, а толкова много хора чакат за живот. И тежест, и мъка отпаднаха някак“, споделя дамата.
Междувременно Агенцията по трансплантация награди в Пловдив десетки ученици, които изобразиха чрез рисунките си акта на донорството.
В града под тепетата е открита изложбата „Донорство и трансплантация – Живот през призмата на изкуството“. Картините са нарисувани от деца, взели участие в националния конкурс „Частица от теб може да бъде за някого целият свят“. На откриването присъстваха семейства на донори и пациенти с трансплантирани органи
Ако дадеш нещо от себе си, може да спасиш нечий живот, каза пред камерата на националната телевизия петокласничката Ивелина Връчкова.
Изложбата ще остане в Медицинския университет в Пловдив до края на януари догодина.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *