ВАС С ОКОНЧАТЕЛНО РЕШЕНИЕ ПО СКАНДАЛЕН КАЗУС: Кооперацията в центъра на Благоевград, докарала уволнението на бившия гл. арх. В. Тинчев, е законна

Върховният административен съд обяви за законна кооперацията на ул. „Иван Михайлов“ в Благоевград, близо до „Кончето“, която бе причината за дисциплинарното уволнение на предишния главен архитект на града Васил Тинчев.

С окончателно решение от вчера магистратите обезсилиха решението на Административен съд – Благоевград, който на 14.08.2020 г. отмени строителното разрешение за сградата, издадено от Тинчев, и одобрените инвестиционни проекти за кооперацията. ВАС остави без разглеждане жалбата на благоевградчаните Радослав и Райко Зашеви,по която в продължение на 2,6 г. се водиха 3 дела, и ги осъди да платят 1000 лв. на собствениците на имота – сестрите Златка и Татяна Зашеви.

Припомняме, че инициатор на съдебната сага бе Райко Зашев, съученик на бившия кмет Атанас Камбитов, който уличи арх. В. Тинчев в издаване на строително разрешение в съседен на неговия имот, без да са уведомени за това заинтересованите страни, а след това обвини архитекта и че му отказал достъп до строителните книжа с мотив, че липсва правен интерес.

Жалбата на Зашев стана повод бившият кмет Камбитов да спре строителството на сградата и да разпореди проверка по случая, след което многословно обясни колко много нарушения били открити по инвестиционния проект на кооперацията на „Ив. Михайлов“, поради което се наложило да уволни дисциплинарно арх. Тинчев.

В резултат повече от 2 г. кооперацията остана „на трупчета“, докато се точеха делата, което донесе сериозен стрес на собствениците й Златка и Таня Зашеви.

„Не мога да повярвам, че всичко свърши“, коментира вчера съдебното решение на ВАС доц. Златка Зашева, която открихме по телефона в столицата. След 15 г. работа в детска болница в Лондон заради съдебните дела се наложило тя да излезе в дълъг неплатен отпуск и да се прибере в България.

През това време доц. Зашева, 98-годишната й майка и сестра й получили десетки призовки, 3 пъти ги разпитвали в Икономическа полиция, а цялото напрежение се отразило много зле на възрастната жена, която получила 2 последователни инсулта и от февруари вече не е между живите. Сериозно се разболяла и сестра й.

„В момента кооперацията е с готов партерен и първи етаж, мисля, че е сложен и кофражът за втория етаж, но вече нямам никакво желание да ходя в Благоевград да я видя – никога няма да забравя това, което семейството ми преживя заради този строеж”, каза доц. Зашева. „Няма да забравя, че майка ми искаше да види за последно Благоевград, преди да умре, а аз й казвах, че и да я отведа, няма къде да отседнем и трябва да останем в колата. През тези 2 г. и нещо ни бяха нанесени сериозни морални щети, защото ни разпитваха като престъпници, без да сме виновни за нищо. Претърпяхме и материални щети, които още не съм изчислила, защото се е налагало спешно да летя от Лондон за разпит в полицията, отделно през този период цените на имотите в Благоевград паднаха и сега ако решим да продаваме, ще вземем много по-малко. Пострада много и строителният предприемач А. Тодоров, когото наехме да строи сградата, защото ни даде най-добра оферта. На практика от 13 март 2019 г., когато строежът ни бе спрян, до момента сме само на загуба. Но да оставим материалното, загубих майка си, което е най-страшното. Преди строежа мислех да отворя в Благоевград кабинети за прегледи на социално слаби, но вече едва ли ще го направя, защото никога няма да мога да преглътна отношението към нас. Така че вероятно и любимият ми град  губи заради това, че станахме жертва на политически противоборства.

Решила съм – ще съдя общината и персонално 3 лица – Атанас Камбитов и двамата ми т.нар. роднини, за целия този ад, в който ни вкараха. И исковете ми ще бъдат големи”.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. поп Нафърфорий

    Съд до дупка, да се научат крадливите “калинки”, че Бог забавя, но не забравя!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *