Великобритания настояват COVID паспортите да имат 6 месеца срок

COVID паспортите трябва да си имат срок. Ако правителството настоява за тяхната употреба, в закона трябва да бъде предвиден и срок за употребата им, пише вестник “Дейли телеграф”, цитиран от БТА.

За около шест години след края на Втората световна война британските граждани са били задължени да носят със себе си лични карти, въведени като извънредна мярка през 1939 г. Властите са искали личните карти да останат и след края на кризата. След случай на гражданско неподчинение от човек на име Кларънс Уилкок, който отказва да си направи лична карта и бива подложен на наказателно преследване, се стига до отмяната им.

Стига се до дело, което е било разгледано от главния съдия на Англия и Уелс лорд Годард. Той отсъжда, че оставането на неразумни закони в сила след края на извънредно положение “може да превърне спазващите закона граждани в нарушители на закона”. Точно това се случва сега, отбелязва “Дейли телеграф”. Колко ли семейства се събраха на закрито на Великден въпреки законовите правила и призива на премиера Борис Джонсън да останат на открито, колкото и студен да е вятърът?

Премиерът планира въвеждането на здравна лична карта, с която хората да доказват, че са били ваксинирани срещу COVID, че имат антитела или че са дали отрицателна проба за коронавируса. Дали това е “разумно”, както би се изразил лорд Годард? Много хора казват, че мярката е разумна, защото ще гарантира сигурността им при посещения на театри, киносалони, нощни клубове и други закрити помещения, в които е трудно да избегнеш близкия контакт, пише вестникът.

Трябва да отбележим, че това не е обещаното завръщане към нормалността. Здравните експерти на правителството казват, че ще трябва да живеем с COVID всяка година, както живеем с грипа. Никога обаче не сме имали нужда от грипни паспорти, за да отидем на театър. Ще рече ли това, че бъдещите вълни на COVID ще бъдат по-лоши от грипа въпреки разработването на ваксини. Или че паспортите ще обхванат и други заболявания?

Ако правителството е решено да въведе употребата на COVID паспортите, то срокът ѝ трябва да е не повече от шест месеца, за да бъде възстановено общественото доверие. В противен случай, както става ясно от историческия пример с личните карти, може да се окажем принудени да ползваме COVID паспортите в продължение на години, отбелязва “Дейли телеграф”.

 Междувременно нова правителствена програма за скрийнинг предвижда по два задължителни бързи COVID теста седмично за всеки англичанин, съобщава BBC.

Резултатите от пробите ще са налични след 30 минути, а тестовете ще се предлагат свободно в болниците, аптеките и по пощата.

Според властите това е начинът за по-бързото справяне с локални огнища на заразата на фона на облекчаването на рестрикциите заради пандемията. Критици на програмата обаче твърдят, че това ще е “ужасно разхищение на средства”.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *