Ветерани туристи с рейд до природни феномени в Югозапада

Клубът на туристите ветерани от ТД “Осогово” – Кюстендил направи една интересна екскурзия до природни феномени в Югозапада.

“Костенският водопад бе първата ни спирка. Образуван е на река Чавча край Костенец. Пада свободно надолу от около 10 метра височина. Гледката е уникална – снопове вода като бели пелени се спускат от ръба на скалата”, споделят туристите. 

Следващата им спирка бе проходът Траянови врата. Екскурзоводката разказа, че Ихтиманският проход свързва Софийското поле с Горнотракийската низина. През него е минавал римският път Виа Милитарис, главната връзка на Константинопол с Европа. Крепостта е най-известна с битката от 17 август 986 г., когато византийският император Василий II е претърпял най-голямото си поражение от българската войска.

Крепостта Траянови врата е военен гарнизон и разполага с голяма крепостна стена, а във вътрешността й са залепени казармени постройки.

Най-интересна за кюстендилци била историята, която екскурзоводът разказал за подземния тунел, излизащ от нея. Той се намира на северната стена и е бил с дължина около 60 метра. Служел е за достигане до водно съоръжение, през което крепостта Траянови врата се е захранвала с вода при по-дългосрочна обсада.

След множество снимки групата се отдаде на следобедна разходка в Сапарева баня и единствения не само в България, но и на територията на континентална Европа гейзер-фонтан с температура 103°С. Туристите разгледаха и археологическите разкопки в района. 

Пътьом те се отбиха и до Ресиловския манастир “Покров Богородичен”. Манастирът е разположен в северозападното подножие на Рила планина. Изграждането на храма, посветен на честния покров на Божията майка, започнало през 1932 г. Средствата за построяването на храма са дарение от множеството благочестиви християни от различни краища на страната. Самият цар Борис III дарил немалка сума парични средства. Храмът е завършен през 1940 г. и тържествено осветен от Негово Преосвещенство Знеполския епископ Флавиан.

ГЕРГАНА ИВАНОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *