Вечерен час в две области в Белгия заради COVID-19

В белгийските области Люксембург и Валонски Брабант влезе в сила вечерен час като мярка срещу епидемията от COVID-19, съобщиха местни медии, цитирани от БТА. Между 1.00 и 6.00 ч. в двете южни области ще бъде забранено излизането навън, освен за онези, които отиват на работа, до болница или за да помогнат на човек в нужда. Мярката се въвежда за две седмици, с възможност да бъде продължавана.

Белгийският национален противоепидемичен щаб съобщи, че дневният брой на установените новозаразени вече достига 4449 случая и има опасност да нарасне до 10 хиляди. Спрямо миналата седмица увеличението е със 79 на сто. Дневно в страната се правят над 40 хиляди изследвания, а броят на откритите нови случаи е около 11 на сто.

В област Люксембург (по югоизточната граница между Белгия и държавата Люксембург) се съобщава за ръст в броя на новите случаи със 172 на сто за последната седмица. За цялата страна нарастването на броя на новозаболелите е 89 на сто за седем дни. Най-често се заразяват хора от възрастовата група 20-29 години, но се наблюдава увеличение в броя и при заразените на 30-70 години.

Глобите за несъобразяване с въведените в страната ограничения са 250 евро за гражданин и 750 евро за дружество при първо нарушение. При повторно нарушение глобата може да достигне 4000 евро, а съдът може да наложи лишаване от свобода за срок до три месеца. Ако някой заяви на всеослушание, че е болен от КОВИД-19, или ако кашля и киха, за да изплаши околните, може да бъде лишен от свобода до три месеца и глобен с 50 до 300 евро.

Съд в Шарльороа тези дни постанови, че лишаването от свобода заради подобни нарушения противоречи на конституцията, особено ако е последица от ред, въведен със заповед на министър по закона за обществената сигурност. Според съдията противоепидемичните ограничения не може да се въвеждат за сметка на върховенството на закона, освен ако няма изрично решение на парламента.

При демокрацията целта не оправдава средствата, а целта тук е предпазването от постъпки, вредни за обществото, а не издирването и преследването на извършителя, допълва в становището си за решението съдията. Медиите отбелязват, че решението подлежи на обжалване.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *