Вижте как лицето сигнализира за липсата на витамини

Няма човек, който всяка сутрин да не погледне лицето си още със ставане от сън. На него организмът ни изписва всичко, което е проблемно по отношение на здравето, тонуса и дори настроението ни.
Всяка негативна промяна, която откриваме на лицето си, говори за някаква липса. Лесно отчитаме по лицето си липсата на достатъчно сън, както и натрупан стрес или умора. Много често тялото ни сигнализира за липси на витамини по лицето.
Дали сме се научили да разбираме знаците, които ни насочват накъде да отправим усилията си, на какво да обърнем внимание, за да подобрим здравето си? Не е трудно да се научим да четем по лицето какво иска да ни каже нашето тяло.
Ето някои основни неща, които трябва да следим по лицето си, за да разберем за липса на какви витамини ни сигнализира тялото ни:

Косата
Когато организмът е здрав, косата е бляскава и здрава, но когато е суха и чуплива, това категорично значи, че имате недостиг на витамини. При сърбеж на скалпа става въпрос за липса на витамин Е, ако се появи пърхот, значи Ви липсва витамин В6 и В12, както и ненаситени мастни киселини.
Когато косата се омазнява прекалено бързо, най-вероятно Ви липсва рибофлавин. При косопад най-често става въпрос за недостиг на фолиева киселина или витамин С.

Устни
Прекалено бледите устни говорят за недостиг на желязо. Честите простуди и ниското кръвно налягане само могат да потвърдят тези съмнения. В такъв случай трябва да се яде повече червено месо и да се ограничи приемът на калций.

Очите
При недостиг на витамини възникват проблеми с очите. Най-често се появяват звездички пред погледа, придружени от световъртеж. Причина за това е липсата на витамин D. При отслабване на нощното виждане трябва да се има предвид, че витамин А не е достатъчен в организма. Дефицитът на витамин А води и до възпаления на очите, парене в очите, особено вечер. Подпухналите очи говорят за липсата на йод, чийто източник е йодираната сол и морските дарове.

Кожата на лицето
Най-вярното отражение на витаминния дефицит е кожата на лицето. Сухата кожа, както и ранната поява на малки бръчки са свидетелство за липса на витамин А и витамин Е, както и на никотинова киселина. При мазна кожа която се лющи става въпрос за дефицит на витамин В2, а появата на акне и червени петна говорят за недостиг на мастни киселини.
При чести прояви на алергии и дерматити, проблемите са свързани с недостиг на витамини от група В и витамин Н (биотин). При липса на този витамин по кожата могат да се появят тъмни, кафяви петна. Кожните дерматити, придружени със сърбеж, говорят за недостиг на витамини от група В, най-вече В3 или В6, както и на йод.

Кървене на венците
Ако Ви се случва често да Ви кървят венците, това е сигнал, че Ви липсва витамин С. Спадът в имунитета, болките в мускулите и костите, проблемите със зъбите съпътстват този симптом.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *