Вижте кои са осемте най-добри протеина на растителна основа

Независимо дали сте на вегетарианска или веганска диета или просто искате малко да ограничите месото от седмичното си хранене, растителните протеини са отговорът за поддържането на балансирана диета.
Тези храни включват варива, соя, ядки, бобови растения и киноа. Някои растителни протеини не само се конкурират с месото, но и имат повече протеини на калория. Храненето на растителна основа е по-здравословен избор като цяло и можете да получите достатъчно количество протеин, без да включвате месо, благодарение на тези храни.
Вижте най-добрият избор на протеинови храни, които са изцяло растителни:

Спирулина
Спирулината е продукт, който най-често се свързва със здравословно хранене. Сините или зелените водорасли са растителен протеин, богат на желязо, витамин В6 и манган. Две супени лъжици от нея съдържат около осем грама протеин или около 64 грама на чаша. Не че изяждането на чаша спирулина е добра идея – често се продава като прах, който се добавя към смутита, протеинови шейкове, сок или се приема като добавка. Така че, макар че това е растителна храна с много протеини, хората не ядат в същото количество, в което ядат соеви продукти или ядки.

Фъстъци
Фъстъченото масло е една от най-лесните вегетариански храни за намиране и консумация и е пълна с растителен протеин. Всъщност една чаша фъстъци съдържа 38 грама протеин, което го прави топ растение за съдържане на това енергийно хранително вещество. Въпреки че много хора мислят, че фъстъците са ядки, но всъщност те са бобови растения. Освен с високо съдържание на протеини, той също така е и с високо съдържание на мазнини – нещо, което трябва да имате предвид, когато ги консумирате.

Бадеми
Ядките като цяло са чудесен източник на протеини, а бадемите имат най-много протеини в сравнение с орехите, шамфъстъците, лешниците и кашуто. Чаша бадеми съдържа около 30 грама протеин, а като бонус тази ядка също има много витамин Е. Най-лесният начин да ядете бадеми е директно от пакета, но те също могат да бъдат и в много храни. Например бадемовото мляко е добър източник на растителен протеин и може да замести млечните продукти в кафето, смутитата и купите със зърнени храни.

Слънчогледови семки
Семената са леснодостъпна и вкусна храна за добавяне към различни ястия, а слънчогледовите семки съдържат около 29 грама протеин на чаша. Ето защо слънчевото масло, филия с тахан от слънчоглед и сол често замества ядковото масло за тези, които имат алергии. Той има добро количество растителен протеин, като същевременно е лесна за използване храна, която се съхранява лесно. Целите обелени семена също са чудесни сами по себе си. Поръсете шепа от тях върху салата, върху гранола, върху печени моркови или каквото ви дойде наум.

Соя
Основно соеви протеини включва тофуто. То е преработена храна, направена от соя, която често се използва като заместител на месото и / или основен източник на протеин във веганско или вегетарианско ястие. Соевите зърна са пълноценен протеин, което означава, че те предлагат на ядящите всички девет основни аминокиселини, от които се нуждаят телата ни. Количеството протеин във всяка храни на соева основа се различава и като цяло твърдото тофу съдържа около 20 грама на чаша, а темпе има 30 грама на чаша.

Леща
Чаша варена леща съдържа около 9 грама протеин на чаша. Като цяло тя е лесна за готвене, лесна за намиране и лесна за съхранение. Освен това има толкова много неща, които човек може да направи с тази гъвкава бобова култура. Смесете всякакъв вид леща в гъста яхния или гореща супа в студена нощ. Превърнете ги във веган кюфтета или я добавете към вашата салата.

Киноа
Киноата се счита за пълнозърнеста храна, но всъщност е семе. Това е друг пълноценен протеин и съдържа около 8 грама протеин на чаша плюс добра доза фибри, желязо и магнезий. Тази суперхрана може да се появи в чинията като основно ястие, подобно на начина, по който се използват ориз, тестени изделия или салата, но също така може да се добавя в кифли, сладкиши и хляб. Киноата е храна без глутен, която може да допълни ястието или да бъде звездата. Опитайте за закуска, смесена с шоколадово соево мляко, обяд, комбинирана с печено сирене фета, домати и тиквички, или за вечеря, смесени в кюфтета без глутен.

Картофи
Изследователите наскоро установиха, че картофите съдържат голямо количество протеини, които могат да помогнат за поддържане на мускулите, особено при жените. Не всички картофи обаче се приготвят еднакво – червеният картоф побеждава своите червени и златни братовчеди, когато става въпрос за протеини, а при четири и половина грама на чаша те съдържат почти два пъти повече от останалите. Най-добрата част от използването на картофи като растителен протеин е, че има толкова много начини да ги приготвите.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *