Вижте коя е втората адвокатка на кмета Румен Томов

Кметът на Благоевград Румен Томов е ангажирал втори адвокат за делото във ВАС. Това стана ясно на насроченото за вчера заседание, което очаквано се отложи заради излизането в болнични както на кмета, така и на адвокат Милана Кривачка, за което „Струма“ вече писа. Оказа се, че по делото е ангажирана и софийската адвокатка Златина Данчева, която обаче също е представила болничен лист. Тя също е с коронавирус, научи репортер на „Струма“ след разговор по телефона с адвокат Златина Данчева.

„Работя в една кантора с адвокат Кривачка и вероятно съм се заразила”, заяви адвокат Данчева, която е дъщеря на известния благоевградски хореограф Лилян Данчев. Тя е завършила френския университет „Пол Сезан“ и е учила право в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Има и публикации за обществените поръчки, в които утвърден специалист е адвокат Милана Кривачка.

Така, след като ищецът Румен Томов и двамата му  адвокати се оказаха болни поради едновременната им невъзможност да се явят в съда, делото бе отложено. Дата не е обявена в съдебната зала, това ще стане известно при получаване на призовките, каза председателят на ОИК – Благоевград Мартин Бусаров, тъй като комисията е ответник по делото.

Досегашната практика да се определят дати на следващите заседания е променена заради новите правила при провеждане на съдебните заседания в условията на противоепидемичната ситуация от Ковид-19. Съгласно новия график от средата на януари всеки постоянен тричленен състав на ВАС ще заседава веднъж на две седмици с двоен доклад, което ще позволи оптималното използване на съдебните зали в заседателните дни. Датата за новото заседание ще бъде съобразена и с болничните на ищеца Румен Томов.

Припомняме, че кметът е в отпуск по болест заради хипертония, а основният му адвокат Милана Кривачка е в отпуск до 11 февруари заради ковидна инфекция. Припомняме, че делото по жалбата на Румен Томов, който оспорва решението на ОИК за предсрочно прекратяване на кметските му пълномощия, се гледа в Трето отделение на ВАС, по което докладчик е съдия Галина Христова.

На 25 юни миналата година делото временно бе спряно до произнасяне на Конституционния съд по казуса дали нормата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация е противоконституционна. Това е същата норма, която според съда Румен Томов е нарушил, като не се е заличил като едноличен търговец в едномесечния срок от избирането му за кмет.

След като на 24 септември Конституционният съд се произнесе, че няма противоречия с основния закон, на 8 октомври делото във ВАС бе възобновено.

 БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *