ВСС повтори избора на Катя Бельова за вр.и.д. шеф на Окръжен съд – Благоевград

Съдийската колегия на ВСС вчера гласува повторно решение за определяне на изпълняващ функциите „административен ръководител“ на Окръжен съд – Благоевград. Заседанието бе свикано от председателстващия Лозан Панов само два дни след като този въпрос бе разгледан, след като вторият управленски мандат на председателя на Окръжен съд – Благоевград изтече. Тогава кадровиците в съдебната система подложиха на гласуване кандидатурите на трима съдии – на Катя Бельова, на заместничката й Лилия Масева и на Росица Бункова.

При проведеното гласуване тогава от присъстващите 13 членове 6-има гласуваха „за“ Катя Бельова, 5-има за Росица Бункова и 3-ма за Лилия Масева. На следващия ден от пресцентъра на ВСС обявиха, че Катя Бельова е определена за временно изпълняващ длъжността председател до провеждането на конкурс.

Вчера обаче най-изненадващо тази точка отново бе вкарана в дневния ред, след като се оказа, че изборът на 22 юни е направен без квалифицирано мнозинство, за което се изискват минимум 50+1 гласа. На повторния вот вчера от присъстващите 10 членове на ВСС за Катя Бельова са гласували отново 6-има, за Росица Бункова 4-ма, а за Лилия Масева – 0. При това положение досегашният председател отново бе избран за вр.и.д. със същите гласове, но при квалифицирано мнозинство.

Припомняме, че Катя Бельова няма право повече да се кандидатира за шефското място, за което бе обявен конкурс. Нито един съдия обаче не подаде документи за участие, поради което ще бъде обявен нов конкурс, а до избора на председател тя ще продължи да ръководи Окръжен съд като вр.и.д.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА  

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *