Вълча напаст се стовари върху стопаните след пожара в дефилето, гладни хищници убиха 10 ярета и агнета, нахапаха 30

Глутница вълци нападна стадата в землището на санданските села Струма, Вълково, Кръстилци и Лебница в събота срещу неделя. Над 30 са нахапаните овце, кози, ярета и агнета, от тях 10 са умъртвени.

От няколко дни в землището на тези села са забелязвани вълчици, които обаче досега не са нападали животни. Около тях е имало и малки вълчета. Най-засегнати са фермерите Асен Щърбев, Ангел Стоянов и Стойчо Златков.

Първи е пострадал от хищниците Асен Щърбев. От вълчето нападение са нахапани 4 ярета и агнета във фермата му. След това е нападаното и стадото на Стойчо Златков. Има нахапани животни и липсват 4 агнета.

Най-сериозно е пострадало стадото на Ангел Стоянов в село Кръстилци. Глутницата е умъртвила 10 агнета и ярета, нахапали са 6 животни, в стадото на съседа му Красимир Марков – 4, и 10 животни на други фермери.

По непотвърдена информация вълците са напуснали землището на опожарените мери и пасища в Кресненския район в селата Ощава, Влахи и Стара Кресна след мащабния пожар, който вилня близо седмица. Те са гладни и са се преместили в землищата на Сандански и Струмяни.

В първия работен ден от тази седмица потърпевшите фермери ще внесат предложение в ловното сдружение за предприемане на активни действия за намаляване на вълците в околността чрез отстрелване, като се включат членовете на дружинките. Съгласно Закона за лова и дивеча за всеки убит вълк отстрелялият го ловец получава възнаграждение.

В землището на Сандански в селата Струма, Лебница, Кръстили и Вълково има над 2000 глави овце, кози и крави.

ЛИДИЯ МАНЕВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *