В Петричко търсят джипи със странна оферта: Осигуряваме кабинет и жилище, а ако е ерген, ще му намерим и булка…

Кметицата на петричкото село Марикостиново Гергана Тодорова спешно търси джипи, което да обслужва 1300-те му жители, както и прилежащите населени места Кромидово, Капатово, Марино поле и др. Петото по големина село в община Петрич всъщност има в момента двама хуманни лекари. Единият – доктор Христов, идва само един път в седмицата, докато колегата му д-р Соколов е възрастен, пенсионер, и поради тази причина хората са помолили кметицата да намери за постоянно джипи.

„Хората ме помолиха да намеря доктор, който да бъде постоянно в селото. Принудена бях да пусна обява в социалните мрежи. От няколко месеца нямаме и аптека. Досегашните й собственици отидоха в чужбина. Така селото ни остана и без аптека“, каза Тодорова. Тя уточни, че аптеката е била собственост на брата на покойния доктор Антонов. Кметицата е разговаряла със собствениците, преди да опразнят аптеката, и е получила категоричното им съгласие, че ще отдадат под наем помещението, при положение че се намери някой, който да се съгласи то отново да заработи като аптека. „Дори сме съгласни и на вариант ако не аптека, то поне в селото ни да има дрогерия, само и само да имаме лекарства“, поясни тя.

Проблемът тревожи не само нея, но и местните жители, които при нужда са принудени дори за едно хапче да пътуват до Петрич. „Аз съм на тяхно разположение и винаги се отзовавам, когато ме помолят да им изпълня някаква рецепта, защото почти всеки ден съм по работа в Петрич. Това не ми тежи. Но за тяхно улеснение ще е по-добре да имаме аптека в селото, както и джипи, което да е на тяхно разположение“, категорична е Тодорова и допълни, че парите личният лекар ще си осигурява от големия брой местни жители, както и от жителите на съседните на Марикостиново села от целия източен район на община Петрич.

Досега обаче няма мераклия. Тодорова е принудена дори да търси доктор от Северна България. Ако от там се появи кандидатура и ако е млад доктор, необвързан, кметицата с помощта на местните хора са готови да му осигурят не само сграда, но и булка…

Сега селото има сграден фонд, където на първия етаж са двата кабинета на двамата лекари. Помещението е масивно и някога там е имало функционираща болница, която е приемала пациенти от целия Марикостинско-Кулски район, тъй като курортното село е било център.

ВЕНКО СТЕФАНОВ

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *