В Разлог! Допускат само родители на деца от първи, пети и осми клас в двора на училището

184 първокласници ще прекрачат прага на училищата в община Разлог за учебната 2020-2021 година. Най-много първолаци, общо 40, ще посрещне НУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Разлог, 34 са записаните в НУ „Яне Сандански“, 33 в ОУ „Никола Парапунов“ и 17 в СУ „Братя Каназиреви“. От съставните села в общината най-много първокласници, общо 29, ще посрещне в първия учебен ден ОУ „Св. Паисий Хилендарски“ в Баня. 11 са децата в ОУ „Неофит Рилски“ в с. Горно Драглище и по 10 в училищата в Бачево и Елешница.

Традиционно всеки първолак ще получи от община Разлог подаръчен пакет, но първият учебен ден за тях ще бъде малко по-различен тази година. Предвижда се много кратка програма, на която ще могат да присъстват ограничен брой родители.

„Родители ще бъдат допускани в двора на училището, но само за децата от първи, пети и осми клас. Предвижда се много кратка програма от порядъка на 7- 8 минути, максимум 10. Вътре в училищата също няма да се допускат родители, включително и тези, които споменах по-горе“, каза Венцислав Гърменов, зам. кмет по социалните дейности в община Разлог.

Той допълни, че е осигурен медицински персонал за всяко едно учебно заведение. За детските градини, където медицинските сестри са на половин щат, ще бъде направено разместване, а при необходимост ще бъде осигурен достъп и на друго лице от детското заведение, за да може филтърът, който се прави на входа при приемането на децата, да ги обхване на 100%.

Училищата са готови и с т.нар. изолационни помещения за съмнителни за коронавирус деца. „Самата дума изолиране не ни харесва“, коментира Гърменов и допълни: „В училищата навсякъде са осигурени кабинети, където при съмнение за заболяване детето да престои, докато някой от семейството го вземе. Всяко училище само преценява къде да бъде това помещение, така че да е комфортно на децата и да могат спокойно и без стрес да изчакат родителите си да ги вземат“, поясни заместник-кметът.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *