Грамаждани с чадъри се наредиха пред девет казана курбан за здраве, заради изборите не им разрешили да го направят на Димитровден

С чадъри и дъждобрани вчера по обяд грамаждани заформиха опашка в двора на Четвърто училище за традиционния курбан за здраве, който от години в квартала правят навръх Димитровден. Мокрото време не притесни по-възрастните хора, които търпеливо чакаха над час майстор-готвачът Петър Пинтийски и помощниците му да обявят, че гозбата е готова.

„Всяка година го правим на Димитровден, ама сега нещо се отмени. Заради изборите – казаха да нямало агитации, а може и бюлетините да са били в училището, та затова чак днес се прави“, обясни  84-годишната баба Роса.

П. Пинтийски за трета година поема отговорността да сготви наречените за курбан животни. Тази година те са девет, по една овца във всеки казан.

От 5 г. Венци Грънчаров е сред основните организатори на събитието, което събира целия квартал в двора на училището. „Един тон манджа е, има и за грамаждани, и за всички от другите квартали и околни села, които дойдат“, убеден е той. Венци работи в строителството и с още 5-6 души приятели вече са се сработили, като всеки си знае задълженията по подготовката на благотворителното мероприятие. Парите за курбана даряват местни хора, а с рестото през последните години са купили казаните, цялата посуда, както и пейките и масите за събора. „Помагаме кой както има време и възможност“, обясни Венци Грънчаров.

Предния ден всички се събират в двора му дружно да разфасоват животните и да нарежат зарзавата, обясниха братята Евгени и Христо Педински, които също са сред активистите по организирането на курбана. „Изборите объркаха плановете ни, в селата Падеш, Дренково, Обел, Марулево – навсякъде разрешиха да си направят курбаните навръх Димитровден, а само на нас не дадоха, да нямало агитация и заради алкохола”, не крият разочарованието си организаторите заради пропуснатото хубавото време в съботния ден. Забавянето с около час на раздаването на курбана Спас Георгиев, който също бе от помагачите, обясни точно с лошото време.

Набъбналата по обяд опашка търпеливо изчака отец Светослав Кючуков да освети курбана, а само след 3-4 часа казаните бяха празни.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *