Грозде от Свиленградско по 1лв.-1.10 лв. заля пазара, търговците вземат по 5 ст./кг за мелене на място

Грозде от Свиленград заля кооперативния пазар в Дупница. Цената му е от 1 лв. до 1,10 лв. за кг, а търговците са заели част от пътя покрай пазара, като са изложили различни сортове бяло и червено грозде – мерло, мавруд, памид…

Някои от търговците са сложили цени на гроздето, други се – не, като се извиняват, че са забравили. Служителките на пазара признаха, че е тяхно задължение да следят за етикетите на стоките на пазара и се оправдаха: „Може да са изпаднали бележките с цената на гроздето, сутринта всички имаха”.

Търговци коментираха, че няма голямо търсене на грозде но се надяват клиентелата да се увеличи след седмица. Тогава собственици на лози ще оберат гроздето по дворовете си и ще купят още, за да допълнят съдовете за вино и ракия.

В района на Дупница тази година реколтата от грозде не е добра заради сушата  Някои дори се оплакват, е част от асмите им в дворовете са изсъхнали.

На пазара някои от търговците са монтирали машини за мелене на гроздето, като вземат по 5 ст. на килограм смляно грозде.

За разлика от Дупница на пазара в Благоевград тази услуга влиза в цената на гроздето, както и транспортът до дома на клиента.

Впечатление на пазара вчера правеше цената на кромида, който бе дребен, но се продаваше от 1,50 лв. Производителят заяви: „Лукът е дребен заради сушата. От пролетта не е валял дъжд в Дупнишко. Цената е висока, защото няма лук на пазара, заради сушата и реколтата е слаба. Голяма част от нея изхвърлих, защото е негодна”. ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *