Гръм удари самолет със сръбския външен министър

Самолетът, в който пътувал първият вицепремиер в сръбското правителство и министър на външните работи Ивица Дачич, е бил ударен от гръм, съобщава БТА.

Трагедията е била избегната благодарение на опитността на пилота и самолетът кацнал безопасно на люблянското летище, а министър Дачич продължил за Блед, където участва в Стратегическия форум.  Причина за инцидента са били силни бури, които са вилняли вчера в Словения и Хърватия, където в срок от два часа са били забелязани 20 000 мълнии. Бързо решаване на въпросите, свързани с миграцията, Brexit и разширяването на Европейския съюз със Западните Балкани трябва да бъдат сред приоритетите на ЕС, оцениха словенските официални лица в началото на Стратегическия форум в Блед, пише в. “Данас”.

 Форумът официално бе открит от словенския премиер Марян Шарец и министъра на външните работи Миро Церар. Целта ми е колкото се може по-скоро да върна Белград и Прищина на масата на преговорите и да осигуря договор, заявява в интервю за Танюг Матю Палмър по повод назначаването му на за специален пратеник на САЩ за Западните Балкани, съобщават белградските вестници. Новоназначеният американски пратеник изтъква, че е приел тази функция, защото мисли, че може да се постигне споразумение за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, което, както посочва, би трансформирало целите Балкани, би отворило европейския път за Сърбия и Косово и би било позитивно нещо за региона, Европа и САЩ. Имаме избори в Косово на 6 октомври, а в Сърбия те ще са през пролетта.

 Ще имаме възможност за продължаване на преговорите между изборите, която трябва да използваме. Надяваме се, че и двете страни ще могат да използват тази възможност, която се възниква, заявил Палмър, цитиран от в. “Вечерне во новости”.

Ревизията на историята не е само светотатство, тя е и опасна, заявил руският посланик в Белград Александър Боцан-Харченко, реагирайки на това, че на отбелязването на 80-тата годишнина от началото на Втората световна война в Полша не са били поканени Русия и Сърбия, пише в. “Вечерне новости”. Днес в редица страни открито се води пропаганда на нацистките ценности, виждат се опити за оправдаване на нацистките престъпления и техните съучастници. Игнорирането на тези тенденции е неприемливо. “Трагедията на Втората световна война не бива да се повтаря. Никога”, написал Харченко в Twitter.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *