Гърция вдига цената на „Златната виза“

В близко бъдеще гръцкото правителство ще увеличи прага от 250 000 евро за инвестиции в недвижими имоти с цел получаване на петгодишно разрешение за пребиваване, известно като „златна виза“, като целта е, от една страна, да се ограничи търсенето, а от друга – да се “ понижат“ продажните и наемните цени на недвижимите имоти.

Съобщава се, че правителството обмисля различни сценарии, но изглежда се е спряло на увеличаване на минималната сума от 250 000 евро. Забележително е, че продажбите на имоти са се увеличили в райони като Пирея, където прагът за издаване на разрешение за пребиваване чрез програмата „Златна виза“ остава 250 000 евро, както и на Родос, Халкидики и Крит.

Минималната сума се е удвоила до 500 000 евро в центъра на Атина, в северните и южните предградия, както и на определени острови в Цикладите.

Както заяви министърът на националната икономика и финансите Костис Хацидакис на конференция миналата седмица във връзка с програмата „Златна виза“, „ще бъдат приложени мерки за ограничаване, границите ще бъдат увеличени, за да се правят по-значителни инвестиции, но ще има изключение за имотите, включени в списъка, за които ще се прилага по-нисък минимален праг, за да се насочат средствата към клас имоти, който има особена нужда от тях“.

Според чуждестранни анализатори на сектора на инвестиционната имиграция, като Astons, в Обединеното кралство гръцката програма остава една от най-привлекателните в цяла Европа, тъй като има най-нисък праг за чуждестранни инвеститори – т.е. 250 000 евро.

Въпреки че имотите, разположени в най-привлекателните части на Атика, вече са изключение от това равнище, като например в централната част на Атина и северните и южните предградия (където прагът е удвоен), все още има значителни райони, към които чуждестранните инвеститори вече се насочват. Въз основа на данни от Министерството на имиграционната политика, между януари и ноември 2023 г. разрешенията, издадени на инвеститори от Великобритания, са се увеличили със 77,8 % до 370 (от 208), а тези на израелци – със 77,6 % до 183 (от 103).Източник: БГНЕС

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *