Дебютантът на треньорския мостик на „Банско“ Ели Маркес: Трябва да направим така, че миналогодишната одисея с оцеляването да бъде забравена по-скоро

Наставникът на „Банско“ Ели Маркес за първи път в кариерата си сяда на треньорския мостик. За него обстановката в планинския град не е непозната, тъй като преди 3 г. носеше екипа на козлите, а тази зима се завърна в клуба в екип с Георги Иванов, с когото спасиха третодивизионния статут на отбора. След края на кампанията партньорът му бе пренасочен за директор на школата и неврокопският зет пое еднолично тима. С него разговаряме за вижданията му и плановете за бъдещето на „Банско“ в дебютния му сезон като старши треньор.

– Вече две седмици ръководите „Банско“, как се чувствате в новото амплоа?

– Това е ново предизвикателство за мен, но се чувствам добре, в кондиция и жаден за работа. За момента всичко върви по план. Започнахме да увеличаваме натоварванията постепенно, играта с топка е другият компонент от подготовката, стартирахме и серията контролни мачове…

– Изиграхте дотук две проверки, какви са впечатленията от тях?

– Срещу румънския „Пандури“ направихме добър мач, в който в много периоди диктувахме развоя на събитията на терена. Показахме много добри неща срещу силен съперник, който играе в по-горна лига, а и знаем класата на тяхното първенство. Не стояхме зле и срещу „Хебър“, но това не означава, че не съм видял слабостите, върху които трябва да работим.

– Приоритетното владеене на топката ли е основното, върху което акцентирате в своята работа?

– Това е важен компонент в играта. Който владее топката, има възможността да създава и повече възможности, и дори, ако щете, да я държи далеч от собствената врата. Естествено, че ще изисквам много в това отношение, но и в други аспекти. В основата на успеха стои съвкупност от дисциплина, позитивност в мисленето, себераздаване, амбиция, спазване на тактическите изисквания, много труд в тренировките и мачовете…

– Преди началото на подготовката казахте, че са нужни поне четирима нови състезатели, които да заемат местата на освободените чужденци след забраната, наложена от БФС върху участието на иностранците в третото ниво на родния футбол…

– Вече привлякохме шестима. Най-напред дойдоха Борис Галчев, Димитър Стоев, Иван Макриев, Mилен Златков и Иван Димитров. Това са играчи, които могат да дадат класа на всеки един отбор. Последен засега е Том, който не се нуждае от представяне предвид богатата му визитка от трофеи с „Литекс“ и големия брой мачове в професионалния футбол.

– Доволен ли сте от младите?

– Справят се много добре. Трудят се, имат много хъс и желание всеки ден да научават нещо ново и да надграждат. Това е важно за тях, а и за мен като треньор. Искаме да налагаме все повече момчета от нашата школа, което минава най-напред през добро представяне в тренировките с първия отбор и впоследствие в мачовете.

– Привличането на безспорни футболни имена като Борис Галчев и Том индикация ли е за високи цели в предстоящото първенство след мъките в предходното?

– Нашите амбиции като клуб са свързани с желанието да създадем отбор, който да бъде в челната шестица и миналогодишната одисея да се забрави по-скоро. Дългосрочната стратегия е за постепенно изграждане на отбор, с който всички да се съобразяват, както и за плавност в прехода между различните поколения, за да има приемственост. Успеем ли, може тогава да мислим за Втора лига. Ръководството ни е доста амбициозно и има високи цели, което съвпада с моето виждане и бе един от аргументите, който ме накара да приема предизвикателството да оглавя „Банско“.

– Приключена ли е селекцията и как гледате на ветото върху използването на чужденци в Трета лига?

– Клишето гласи, че селекцията винаги е отворен процес, и ако има добър футболист, който би ни бил полезен, ще го приемем. Що се отнася до решението за чужденците, струва ми се малко прибързано и странно. Моето виждане е, че те придават допълнително ниво на отборите и на групата като цяло. Най-губещи сме не само ние в Банско, но и„Рилски спортист“, „Левски“ (Чепинци), „Надежда“ и други отбори. От друга страна, има и положителен ефект с отварянето на възможност за изява на младите момчета. В крайна сметка дали и доколко е било правилно това решение, времето ще покаже, а само след около 3 седмици ще можем да се уверим какво прякото отражение върху нивото в нашия ешелон.

– Ще има ли нови попълнения в треньорския екип?

– Нямаме такива намерения. Мисля, че играещите ми помощници Борис Галчев и Костадин Слаев са достатъчно авторитетни и опитни, за да вършим пълноценна работа.

– Напълнихте ли графика с контроли?

– В общи линии, да. Все още очакваме потвърждение от дубъла на „Пирин“ /Благоевград/ за 30 юли, но ще имаме време за реакция в зависимост от отговора им.

– Бихте ли се ангажирали с прогноза къде ще завърши „Банско“ в класирането догодина?

– Това не мога да си позволя. Има много вода да изтече. Мога да обещая обаче, че ще направим всичко възможно да се подготвим добре за предстоящия сезон и да бъдем сред отборите, играещи атрактивен футбол и с водеща роля в първенството.

Записа АЛЕКСАНДЪР ГЕОРГИЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *