Деветокласничка от Банско с приз от международна онлайн олимпиада по руски език

Александра Полежанова от Банско /сн. 1/ получи диплом за призьор в международна онлайн олимпиада по руски език /сн. 2/. Деветокласничката от СУ „Неофит Рилски” се класира на трето място в първа възрастова група на олимпиадата, проведена под егидата на правителството на Руската федерация и руското Министерство на образованието. Състезанието е организирано от най-старото висше учебно заведение в Русия – почти 300-годишния Санкт-Петербургски държавен университет.

Заради пандемичните ограничения се оказва невъзможно дипломите на наградените да бъдат връчени на тържествена церемония. Затова организаторите на олимпиадата от Санкт-Петербургския университет избират деня на получаването им от призьорите да бъде на 8 февруари – датата, на която преди 297 години император Петър I издава указ за учредяване на Руската академия на науките и първия университет в страната.

Класирането на Александра е впечатляващо предвид факта, че тя се готви самостоятелно и се съревновава с връстници от целия свят, повечето от които са или с рускоговорящи родители, или са от съюзни републики от бившия Съветски съюз, които сега са независими държави.

ИВАН ИВАНОВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *