Дезинфекцираха участък на АМ „Струма” заради прегазено диво прасе

Вчера сутринта на автомагистрала „Струма“, в района на Старо село, диво прасе е блъснато от лек автомобил. За случая е уведомена Областната дирекция по безопасност на храните. Предприети са незабавни действия, като мястото е почистено и обработено с дезинфектант, а органи от животното заедно с кръв са изпратени за изследване за наличие на геном на вируса африканска чума. Очаква се резултатите да излязат днес.

На заседанието на постоянната областна епизоотична комисия беше докладвано, че голяма част от изпратени проби от отстреляни прасета, преминали през лабораторен анализ за АЧС и трихинелоза в сертифицираните лаборатории в София и Благоевград, са отрицателни.

Държавните горски стопанства в областта потвърдиха, че продължава контролът от страна на служителите им по стриктното изпълнение на всички набелязани мерки за биосигурност в горските територии. Остава режимът на контрол и ангажиментът на ловците да следят и подават своевременни сигнали, в случай на откриване на трупове на диви свине. Техен ангажимент е и стриктният начин на обработка на отстреляния дивеч.

Представители на ловните среди обсъдиха заедно с областния управител възможността и нуждите от изграждането на регионална лаборатория за АЧС и трихинелоза в Перник, а предложението ще бъде адресирано до Министерство на земеделието, храните и горите, както и до Българската агенция по безопасност на храните. КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *