Десет неща, за които не трябва да лъжете

Честността е задължителна част от хармоничните взаимоотношения и макар да го знаем, на всеки се случва понякога да прикрие истинските си мисли и чувства. Разбира се, това е съвсем естествено, но кои са нещата, за които не трябва да лъжем, за да можем да се радваме наистина на хармония както във връзките си с другите, така и със самите себе си?

Когато нямате интерес към някого.
Много често от притеснение да не сме груби и да обидим нечии чувства, не изразяваме ясно собствените си емоции. Като например, когато не харесваме даден човек, който обаче има претенции към нас или желае да бъде в обкръжението ни, или нещо повече. В стремежа си да бъдем учтиви, пропускаме да защитим собствените си желания и усещания. В такива ситуации е редно да се казва истината и да се установят граници, дори и да е болезнено за другата страна. Вие сте по-важни.

Когато сте сгрешили.
В случаите, когато знаете, че не сте прави, недейте да упорствате, а бъдете искрени и си го признайте. Според невропсихолога Хауърд Ранкин, ние сме способни да се заблуждаваме с всевъзможни видове оправдания и защити, но когато го правим, това се отразява на мозъка и нашето съзнание започва да създава механизъм, по който да реагира по същия начин при следващи ситуации. С други думи, когато не сме откровени и не признаваме вината си, ние рискуваме това поведение да стане хронично във времето и да създаде предпоставки за неискрени взаимоотношения в професионалния и личния ни кръг от връзки.

Когато не знаете.
Бъдете честни, когато не знаете нещо, вместо да се преструвате, че разбирате и да рискувате да се злепоставите в бъдеще.

Когато съжалявате.
Важно е да бъдете напълно честни в ситуации, когато осъзнавате, че сте направили нещо нередно и съжалявате. Да кажете „Извинявай“ в такива моменти е ценно не само за отношенията ви с другите, но и за вас самите.

Когато сте наранени.
В ситуация, в която се случва вашите чувства да са наранени е редно да сте искрени и да не го криете. Не прикривайте обидата и болката си, защото така само ще увеличите дистанцията с въпросния човек, а той може дори да не подозира какво ви е причинил.

Когато имате нужда от помощ.
Стресът и проблемите в живота ни често могат да доведат до чувства като гняв, раздразнителност, зависимост, депресия и други проблеми. Един от най-здравословните начини да се справите с трудните емоции е да признаете за тях на ваш близък човек или приятел.

Когато нямате достатъчно време.
Колкото повече време минава, толкова повече задължения и ангажименти имаме. Работа, семейство, приятели, възрастни родители, за които трябва да се грижим – всички тези отношения отнемат от времето ни и все по-рядко можем да намерим свободни минути за себе си. Затова не се чувствайте гузни да искате и да намирате време за почивка и релакс, и го признавайте открито и честно.

Когато не се чувствате удовлетворени във връзката си.
Едно от най-важните неща, за които никой не бива да лъже е именно чувствата си и усещанията във връзката си. Ако не сте удовлетворени емоционално или физически, бъдете искрени и го кажете открито. Лъжата и преструвката, че сте добре не ви правят услуга, а напротив, с времето ще натрупат гняв, разочарование у вас, които може да доведат дори до раздяла.

За нещата, които харесвате и които не.
Изглежда ви просто, нали? Да, но се оказва, че за много хора не е така просто и лесно да са честни и открити относно нещата, които са им приятни и тези, които не са. Дали заради срам, притеснение, но мнозина се затрудняват да бъдат искрени за това, което им харесва, като така несъзнателно си вредят, натрупвайки в себе си разочарование и неудовлетворение.

Когато имате предложение.
Много хора изпитват притеснение да споделят в работата си, когато забелязват елементи от процеса, които могат да бъдат подобрени. И ги премълчават, а това със сигурност не се отразява положително на мотивацията им в работата. Ако и вие се притеснявате да отправите препоръки към ръководителите си директно, помислете за деликатен начин, по който да го направите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *