Джазфестът в Банско стартира днес с крехка надежда на хотелиери и механджии да позакърпят изтънели джобове с български туристи

Заради Ковид-19 музиканти отказват участие в последния момент, организаторите правят за своя сметка PCR тестове на гостуващите звезди на идване и при заминаване

В навечерието на 23-ото издание на Международния джаз фестивал в Банско туристическият бизнес отчита спад в резервациите. Заради пандемията от Ковид-19 в пъти са спаднали чуждестранните туристи, а българите все още наблягат на уикендния туризъм. Дали Джаз фестивалът ще успее да промени тази тенденция, от бизнеса не смеят да прогнозират, но таят надежди, че нещата ще тръгнат в положителна посока. 

„Трудна е ситуацията и със сигурност няма нищо общо с предишните фестивали. Доста по-малко са резервациите, доста по-малко е посещаемостта в сравнение с миналите години. При мен специално ситуацията не е добра. Чужденците си анулираха всички резервации, а индивидуалните посещения са епизодични и много редки. Може би спадът в резервациите е 80%, което е доста притеснително. Продължава тенденцията за уикенден туризъм. Как ще се отрази джаз фестивалът, можем да  коментираме, когато мине. Тогава ще имаме повече яснота дали периодът е бил успешен за нас. Бизнесът в момента няма да каже позитивни неща. Забавихме се с позитивната реклама, а черният пиар, който се изля в медиите за Банско, повлия много негативно, включително и на българските туристи. Винаги съм казвал и в годините назад, че те са много важни за нас и ето че действително сега разчитаме на тях. Ние трябва да се преориентираме. Дълги години бяхме импортно ориентирани и вкарвахме туристи от други страни. Голяма част от нас забравихме за българина. Сега повтарям думите си отпреди години, защото българинът ще спаси туризма. В момента ни е нужен генерален екшън план за Банско, защото идва зимата. Практиката по морето показва, че курортите, които разчитат изцяло на българските туристи, в момента работят успешно. Надяваме се силата и енергията на планината, чистият въздух и красивата природа на Пирин да ни помогнат. Ние сме положили максимално усилия, а сега с наложените мерки полагаме още повече. Механите също полагат особено голямо старание. Борим се за всеки един клиент. Имаме силни притеснения, но пък надеждата, че браншът отново ще се справи и с тази криза, остава“, коментира ситуацията председателят на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин. 

От бранша допълниха още, че въпреки черния пиар срещу Банско, въпреки поставянето на града под карантина, той е един от най-чистите в България и с много малко регистрирани случаи на коронавирус. Това го показа не само масовият скрининг от април, но и липсата му в мрачните статистики, дори и през последните седмици, когато Благоевградска област е в челните позиции по заболеваемост.

Не само бизнесът, но и организаторите на самия Джаз фестивал търпят затруднения заради световната пандемия. Почти всеки ден програмата се сменя заради отказ за участие от чуждестранните звезди, които бяха включени във фестивалната програма. Последният отказ, само отпреди ден, е на италианката Николета Фабри. До последно тя трябваше да излезе на сцената на 11 август и е вписана в крайния вариант на афиша на програмата. Сигурно е, че няма да участва и Ейми Бейкър от Великобритания, която трябваше да излезе на сцената на 8 август с Amy and The Rhythm Sisters. Тя е отказала, тъй като не може да си позволи да бъде под карантина 14 дни след завръщането си от България заради поети ангажименти. На нейно място ще участва Маги Алексиева-Мей и нейният състав. Ейми Бейкър ще се включи във фестивала в Банско догодина.

Заради същата причина е отказал участие и Урош Перич от Словения, който трябваше да излезе на сцената на 11 август с „Мамбо Старс бенд“. Той бе и един от акцентите на тазгодишния  фестивал. Бе предвидено с участието му да се отбележи 90-годишнината на Рей Чарлз, тъй като Урош Перич е най-доброто му копие. Засега е предвидено на негово място да дойде Гоцевски секстет от Македония.

Под въпрос е и участието на един от най-добрите саксофонисти Игор Бутман и групата му „Игор Бутман квартет“ от Русия, които трябваше да закрият фестивала. За неговото участие е било договорено всичко с бившия здравен министър Ананиев, но след рокадите в министерството участието им остава под въпрос и се изчаква разрешение от Министерството на здравеопазването.

Отпада участието и на Джук Джойнт Роялс (Австрия) на 10 август. Причината за отказа е, че  австрийската здравна каса не позволява да се покрият разходите по лечението му, ако се зарази в чужда страна. На мястото на австрийската група на сцената ще излезе Александър Александров бенд.

Засега остава участието на португалската фадо звезда Жоана Амендоейра и „Драган Миланович трио“ от Сърбия, както и на Луси Удуърд от Великобритания, която живее в Холандия и пее заедно с холандски състав, и няма проблем с пътуването до България.

Остава участието и на Аксел Цвингенергер от Германия, който ще излезе на сцената в последната фестивална вечер.

Днес, в първия фестивален ден, най-вероятно ще стане ясно дали има и друга промяна в програмата. С оглед безопасността на участниците и феновете на джаза, които ще посетят Джаз фестивала в Банско, ще бъдат правени PCR тестове на всички чуждестранни изпълнители при пристигането им в България, като уверенията са, че резултатите ще бъдат готови до 4 часа. За да не бъдат поставяни под карантина след прибирането си от България, ще им бъдат правени и повторни тестове преди отпътуването.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *