Договорът на Г. Грънчаров-Джорджо за кафенето на читалището в топцентъра на Благоевград изтече вчера, новите общински съветници решават съдбата му

Най-спорният договор за наем на общинска собственост в Благоевград, този за барчето на читалището на площад „Македония“, в топцентъра на областния център на Пиринско, изтече вчера – на 1 декември. Както „Струма” писа, наемателят ЕТ „Георги Грънчаров“ спечели на 08.07.2014 г. търга за отдаването му под наем с оферта от 5725,20 лв., няколко пъти над начално обявената цена, без да се брои тротоарното право за масите, разположени на площада, за което отделно към наема се прибавят около 1000 лв. Наддаването за апетитния обект бе през юли, но чак през декември договорът влезе в сила, тъй като от читалището бяха отрязали ел. захранването му . 

Помещението от 164 кв.м бе иззето от читалището по искане на тогавашния кмет Камбитов и с решение на ОбС от 25 април 2014 г. Последваха прокурорски проверки и съдебни дела, заведени от председателя на читалището Васил Новоселски, но договорът така и не бе прекратен предсрочно въпреки огромния дълг, който наемателят натрупа към общината още първата година, когато с мотив „съдебен спор“ не внасяше договорените месечни вноски. Васил Новоселски Помещението от 164 кв.м бе иззето от читалището по искане на тогавашния кмет Камбитов и с решение на ОбС от 25 април 2014 г. Последваха прокурорски проверки и съдебни дела, заведени от председателя на читалището Васил Новоселски, но договорът така и не бе прекратен предсрочно въпреки огромния дълг, който наемателят натрупа към общината още първата година, когато с мотив „съдебен спор“ не внасяше договорените месечни вноски.

В началото на тази година от отчета за стана ясно, че фирмите на благоевградския ресторантьор Георги Грънчаров-Джорджо и сина му Мартин са натрупали най-сериозни дългове към общинската хазна за неплатени наеми. Общата сума, която ЕТ „Георги Грънчаров“ и „Графити 2” ООД дължаха на общината за миналата година към януари бе 76 461,45 лв. За дълг от общо 33 472,03 лв. двете фирми бяха дадени на съдия-изпълнител за принудително събиране. Задълженията са натрупани от наем на емблематичната дискотека „Графити“ и заведението на партера на читалището. От справка на Общинска администрация, направена в началото на декември 2017 г., става ясно, че за неплатени наеми на заведението ЕТ „Георги Грънчаров“ тогава дължи 62 539 лв., плюс още 12 538,56 лв. за откритата площ, която ползва за тераса на площада.

В момента Г. Грънчаров има договорен погасителен план с общината за изчистване на старите задължения за наема на барчето на читалището. Градската мълва свързва стопанисването на заведението от началото на тази година с Иван Ганев-Ганята, но по документи в общината наемател е Джорджо. Иван Ганев-Ганята В момента Г. Грънчаров има договорен погасителен план с общината за изчистване на старите задължения за наема на барчето на читалището. Градската мълва свързва стопанисването на заведението от началото на тази година с Иван Ганев-Ганята, но по документи в общината наемател е Джорджо.

Каква ще бъде съдбата на култовото заведение, решението е в ръцете на съветниците от местния парламент, но кога ще влезе в дневния им ред не е ясно.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *