Здравният министър: До месец ще сме получили над 100 000 ваксини от Pfizer

Първата доставка на ваксини у нас беше 9750 дози. Сегашната доставка е над 25 000. Около 11 януари се очакват още 35 000 дози. А в края на този или началото на следващия месец – още 35 000 дози. Това е над 100 000 бройки, за около 50 000 души. Страната ни очаква и договора с Moderna, по който трябва да получим около 500 000 ваксини. Това обясни здравният министър Костадин Ангелов по време на консултациите при президента Румен Радев.

„По договора с AstraZeneca ще получим няколко милиона ваксини, с които ще започнем масовата имунизация”, обясни още проф. Ангелов.

„Изработваме протокол за провеждане на изборите в пандемична ситуация”, каза проф. Ангелов. Той обясни, че ще се мисли как да гласуват хората под карантина. По думите му е важно и да се гарантира безопасността на всички служители, ангажирани с провеждането на избори.

Професор Ангелов увери, че ситуацията се следи и ако трябва, протоколът ще се актуализира в движение. 

„В интерес на всички български граждани е да осигурим провеждането на  безопасни и честни избори. Това няма да е никак лесна задача. За да бъдем толкова внимателни има няколко причини”, обясни доц. Кунчев.

По думите му едната причина е доколко ще запазим положителната тенденция на спада на заболеваемостта.

„Изчакваме и влиянието на изминалите празници, което вероятно ще повиши леко броя на заразените, въпреки че общото ми мнение е, че мерките като цяло се спазваха”, заяви доц. Кунчев.

По притеснителна обаче е появата на новите два щама – от  Великобритания и Южна Африка. „От значение е и натрупването на контингент на преболедували и имунизирани, колкото повече такива хора имаме, толкова е по-малък терена на вируса”, обясни доц. Кунчев.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *