До четвъртък студентите в АУБ решават как ще се обучават наесен, избралите варианта „онлайн“ пестят над $1500 за общежитие

В официално съобщение вчера, разпратено по имейлите на настоящите и бъдещи студенти на Американския университет в Благоевград и качено на всички сайтове на вуза, вр.и.д. президент на АУБ д-р Дейвид Еванс предложи на младите хора сами да изберат как да протече обучението им през следващата учебна година. Есенният семестър във вуза започва точно след 1 месец, но от понеделник до 17.00 часа в четвъртък ръководството разчита всеки от студентите да изрази предпочитанията си, за да има време да бъде направена организацията на учебния процес.

Студентите имат възможност да избират между 4 варианта за есенния семестър. Първият е с ежедневно физическо присъствие на лекции и упражнения и легло в общежитието „Скаптопара“, както беше до момента.

Втора група студенти също ще идват лично на занятия, но ако се опасяват от зараза в общежитията, могат да си наемат квартира в Благоевград. На тях временно ще им бъде ограничен достъпът до общежитията. Припомняме, че в АУБ всички студенти досега бяха задължени да живеят в студентското градче „Скаптопара“, освен ако не са от Благоевград.

Третата група студенти е тази, която ще избере онлайн обучението. На всички тях ще им бъде отменен достъпът до „Скаптопара“ за есенния семестър, но за целта трябва да попълнят специален формуляр.

Студентите, които искат да се върнат в Благоевград в началото на септември, но имат проблеми с визи или границата, могат да започнат семестъра онлайн и да дойдат в „Скаптопара“, когато си решат въпроса. Те обаче ще трябва да представят доказателства, че са имали обективни пречки да започнат учебната година на място.

От предложените различни форми на обучение АУБ ще загуби финансово, защото ръководството взе решение да не се събират пари от студентите, които ще предпочетат да учат извън „Скаптопара“.

Обучаващите се онлайн например ще си платят само годишната такса за обучение, която е 12 300 долара, но не и задължителното легло в общежитията на университета, за което плащат между 1450 и 1790 долара на година, в зависимост от това кое точно е общежитието и колко са леглата в стая. Обучаващите се пред компютрите ще си спестят и такса от 150 долара на семестър, която са задължени да изразходват в барчето и мензата на университета, а вместо 620 долара за последната задължителна такса, наречена „студентска активност“, те ще платят само 120 долара, тъй като някои от мероприятията на АУБ ще бъдат достъпни онлайн.

Колко от студентите каква форма на обучение са предпочели ще стане ясно около 10 август, а седмица по-късно ще е ясно и колко ще са тази есен първокурсниците: до 17 август те трябва да платят семестриалните си такси, едва след което се броят за записани. Преди пристигането им в Благоевград всички младежи и девойки ще бъдат призовани да си направят тест за коронавирус, каквато покана ръководството на вуза ще отправи и към персонала.

Всякакви въпроси, свързани с финансовите облекчения и задълженията си в една от формите, които ще изберат за есента на 2020 г., студентите ще могат да зададат днес и следващата сряда в специално организирани 2 уебинара.

Отношението на щатския вуз към пандемията е много сериозно – университетът освободи студентите си далеч преди на 13 март в България да бъде въведено извънредното положение, а в края на учебната година даде по 1200 долара еднократна финансова помощ на онези студенти, чиито семейства, независимо в коя страна живеят, пострадаха от заразата.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *