ДС кръщавало „враговете на народа“ според недостатъците им

Наименованията на агентурните разработки , водени от някогашните тайни служби срещу нарочените за „врагове на народа“ най-често са свързани с определени  физически недостатъци на наблюдаваните, смята историкът д-р Чавдар Ангелов, автор на наскоро публикувано  проучване, посветено на генерал Иван Вълков, наричан в продължение на десетилетия „палач на българската интелигенция“, съобщава monitor.bg.

Докато ровел в масивите на Комисията по досиетата  изследователят установил, че агентурната разработка за неговия герой се казва „Тайният“, а на близкия му приятел и някога съратник във Военния съюз и пръв премиер на България след 9 септември 1944 година Кимон Георгиев е „Циклоп“. „Козел“ пък е псевдонимът на стария превратаджия и министър на пропагандата Димо Казасов.“Гъсок“ е била кръстена разработката на генерал Тодор Тошев, един от малцината български участници в Парада на победата на Червения площад в Москва през 1945 година.

Псевдонимът на Кимон Георгиев/1882.1969/ е свързан с липсата  на око следствие раняване на фронта през Първата световна война, а на Казасов бил заради характерната му дълга и рядка брада, обяснява д-р Ангелов.Според него генерал Тошев  /1899-1976 /станал „гъсок“ заради доста надменното си поведение след 9 септември. Тайният, използван за генерал Иван Вълков /1876-1962/ се обяснявал с прикритостта на характера му и липсата на достатъчно документални свидетелства за дейността му на обществено-политическата сцена през дълъг период от живота му , включително и като министър на отбраната през 20-те години на миналия ХХ век.

„Тайният.Иван Вълков като офицер, конспиратор, държавник, дипломат“ е плод на дългогодишна научна работа, тя е своеобразно продължение на защитена от автора й докторска дисертация в ВТУ, неин рецензент е всепризнатият авторитет академик Георги Марков.Книгата беше представена в Стара Загора от историка проф. д-р Петко Петков, той припомня, че по ирония на съдбата точна тук умира като политически затворник в килията си роденият в Казанлък офицер, създател на родната картографска наука.

Години наред в обществото е насаждана умишлено превратна представа за Вълков, включително са подменени и думите му пред съда през 1954 година , когато е осъден на смърт, а в последствие е „помилван“ лично от Вълко Червенков, разказва авторът на изследването. Стигнало се до там да се твърди, че близките на генерала са отказали да погребат тленните му останки и поискали от затворническата управа да им изпрати само джобния му часовник.

„На управляващите след 9 септември 1944-а им е трябвало изкупителна жертва за гражданската война в България след Първата световна война и те я намират в негово лице. Защото иначе редом с него на процеса е трябвало да бъдат изправени“червени генерали“, участвали в кървавите събития през 1923-1925 година като Кимон Георгиев, Тодор Тошев, Крум Лекарски и др., които умират в леглата си и биват изпратени с почести. Ковчегът с тялото на превратаджията Кимон Георгиев е бил изложен в сградата на Народното събрание, а на почетна стража са били членовете на тогавашното висше ръководство на БКП…“, споделя д-р Чавдар Ангелов. Той припомня, че на няколко пъти през последните 3 десетилетия е бил поставян въпросът за пълната реабилитация на генерал Иван Вълков и дори за поставянето на негов бюст в родния му Казанлък, но предложенията останали нереализирани. Засега имало кръстена на него само една малка улица в София, която преди това се казвала …“Класова борба“. Стигнало се до там, че я разделили на две половини, като едната кръстили на Тайния, а другата на генерал Велизар Лазаров, автор на знаменитата фраза „Дръж се земьо, шоп те гази…“.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *