Д-р Ива Христова: В близко бъдеще се очакват доста повече пациенти с Делта вариант на коронавирус

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова заяви, че в близко бъдеще се очакват доста повече пациенти с Делта вариант на коронавирус. “Но това е и очаквано, защото е много по-силно инфекциозен и по-бързо прави епидемични взривове”, каза тя на брифинг по повод установените у нас 7 случаи на индийски вариант и 1 на южноафрикански.

Делта вариантът се разпространява доста по-лесно. Заразените пациенти са контактни, те са българи и със сигурност ще има доста случаи, което ще стане до няколко седмици, каза проф. Христова. Тя не отрече, че е възможна нова вълна насред лятото.

През последната седмица в Националния център по заразни и паразитни болести са секвенирани и анализирани 200 проби. От тях при 190 се доказа британският вариант. Това са проби, изпратени от страната. В проби, които са изпратени от “Пирогов” се доказаха 7 щама, принадлежащи към делта варианта – индийския вариант на коронавируса и 1 към бета варианта – т.е. южноафриканският вариант.

Това са проби, изпратени в периода 6-14 юни.

Бета вариантът е при чужденец, временно пребиваващ у нас. Той е с много леки симптоми и е карантиниран в София.

При 7-те други проби – само един от тях е хоспитализиран. Той е постъпил в много тежко състояние, но към момента е добре. Останалите 6 са с много леки симптоми и са настанени на домашно лечение и карантина.

4 от заразените лица са във възрастовата група 30-40, другите четирима са във възрастовата група 40-50. 6 са мъже и две са жени. Заразените с делта варианта работят в едно предприятие – Електротранспорт – София. Вече се изясняват контактите на заразените.

При всички случаи личните противоептдемични мерки трябва много строго да се спазват, допълни проф. Христова.

По думите ѝ категорично е доказано, че ваксините, които са у нас покриват и действат достатъчно ефикасно и срещу тези варианти.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *