Екоминистър Димитров на инспекция по язовирите в региона

Екоминистърът Емил Димитров- Ревизоро тази сутрин е посетил язовир „Студена“ и извор „Врелото“ в Пернишка област. Целта на инспекцията е била да провери степента на запълване и готовността им за осигуряване на питейно-битово водоснабдяване на населението през следващите месеци.

В язовир „Студена“ наличният обем е 21,675 млн. куб. м, а полезният обем за използване за питейно-битово водоснабдяване е 19,275 млн. куб. м. Министър Димитров инспектира и работата по възстановяване на водоподаването от извор „Врелото“ за Радомир. Предстои монтиране на измервателно устройство на помпена станция „Крапец“ за стриктен контрол на подаваните водни количества.

Министър Димитров е посетил и язовир „Дяково“, където е установен, че наличният  обем  във водоема  към момента е 28,577 млн. куб. м. Наличният полезен обем за използване за питейно-битово водоснабдяване е 20,577 млн. куб. м, което е най-високият процент на запълване през последните 25 години. Това осигурява питейно-битовото водоснабдяване от язовира за следващите 3 години.

Предстоят и проверки по график на язовир „Панчарево“, ВЕЦ-овете „Пасарел“ и „Кокаляне“, водолазен оглед на стената на яз. „Искър“, както и състоянието на язовир „Бели Искър“, който водоснабдява София и Перник.

  КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *