Експолицаят Боре Силата в окото на урагана “Ирма”, бетонира се в дома си

Експолицаят Борис Николов от Симитли, известен като Боре Силата, отказа да напусне щата Флорида, където живее през последните няколко години, и посрещна урагана „Ирма” в дома си, съобщи за „Струма“ баща му Никола Николов, бивш председател на ОбС – Симитли.

Той се чул със сина си в събота и Борис го успокоил, че е предприел масивно укрепване на вратите и прозорците на къщата, в която живее заедно със съпругата и синчето си. Тя се намира в малко градче, близо до окръжния център на остров Хилсбъро Тампа, който попадна на пътя на разрушителния ураган.

Сем. Николови се настаниха там, след като преди години спечелиха зелена карта, и в момента бившият благоевградски полицай издържа съпругата и детето си, припечелвайки като шофьор на ТИР.

„Вчера /б.р. завчера/ се чухме по телефона и той ми каза, че единият от двата урагана вече е минал през града, но е бил доста отслабнал, паднал е до втора степен, където скоростта на вятъра е до 160 км в час, и не е било чак толкова страшно”, обясни Николов.

Вчера през деня той отново звъня в САЩ, но тъй като Борис не му се обади, Николов прецени, че семейството му спи след тежко изкарана нощ, а и след като пресметна 9-часовата разлика между САЩ и България, побърза да затвори.

Междувременно ситуацията в Америка далеч не е толкова спокойна – по предложение на губернатора на щата Рик Скот президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви цялата територия на Флорида за зона на най-голямо природно бедствие, а българското посолство призова всички нашенци да се евакуират и да изпълняват стриктно разпорежданията на местните власти. В резултат на стихията над 3,3 милиона потребители във Флорида останаха без електричество. След като ураганът оголи за няколко часа дъното на океана, последваха приливни вълни с височина 2,1 метра по крайбрежието на курортния град Нейпълс, където равнището от над два метра бе достигнато за 90 минути.

Прогнозите вчера бяха, че „Ирма” ще продължи към югоизточната част на САЩ и постепенно, докато стигне до Южна Джорджия, скоростта на вятъра ще падне до ниво тропическа буря – около 130 км/час.
Припомняме, че ураганът засегна сериозно централната част на Куба, унищожи част от Карибите и отне живота на около 30 души. По същия маршрут след него се придвижи и бурята „Хосе“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *