ЕК с предложение как да се улесни производството на ваксини срещу COVID-19

Европейската комисия представи предложение до Световната търговска организация (СТО), на чиято основа да бъде улеснено производството на ваксини срещу COVID-19.

Предложението се представя дни преди очаквания призив от Европейския парламент патентите за производство на ваксините временно да отпаднат – мярка, срещу която възрази Германия. Комисията предлага да бъдат ограничени пречките пред износа на ваксини, производството да бъде увеличено, а използването на патентите да бъде улеснено в рамките на действащите правила на СТО, предава NOVA.

Според ЕК доброволното прехвърляне на патенти е най-добрият подход в случая. Комисията настоява СТО да признае пандемията за извънредно обстоятелство, при което, ако се наложи, държавите да могат да предоставят право на желаещи производители да изработват ваксини и без споразумение с притежателя на съответните права. Предвиждат се два отделни режима – за производство по този начин на ваксини за употреба само в съответната държава, или и за износ.

Комисията настоява заради извънредните обстоятелства да бъде използвана законната възможност за отпадане на изискването за преговори с притежателите на патентите. ЕК предлага носителите на правата да бъдат обезщетявани за произведените без споразумение по патентите количества ваксини спрямо продажните цени на придобитите по този начин препарати.

В съобщение на ЕК председателят на комисията Урсула фон дер Лайен отбелязва, че ЕС досега е изнесъл половината от произведените количества ваксина против новото заболяване. Тя допълва, че въпросът ще бъде обсъден на предстоящото следващата седмица заседание на Г-7. По нейните думи е необходимо ваксини да се произвеждат в повече държави.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *