Електронните рецепти и направления за PCR тестове в Благоевград само на теория, фармацевтите: Такова „животно” не сме виждали

В благоевградските аптеки все още не се прилагат електронни рецепти за лекарства. Това установи репортерска проверка на „Струма“ в 5 централни аптеки, след като преди седмица от здравното министерство официално обявиха старта на електроните рецепти.

„Засега електронните рецепти са въведени само в две-три фармацевтични вериги. Мисля, че едната е на „Софарма”, а срокът за въвеждане във всички аптеки е до май 2021 г.”, обясни председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Благоевград Константин Качулев. 

„Такова „животно” не сме виждали“, каза по повод на електронните рецепти фармацевт от аптеката на „Софарма” в Благоевград. За да се реализира въвеждането на електронните рецепти, трябва да се направят промени в софтуера на аптеките, след което ще има тестов период. Това важи и за личните лекари, които ще издават онлайн рецепти на пациентите си, но само след посещение при тях.

Изключение обаче ще се прави за болните от коронавирус, на които ще могат да се изписват медикаменти дистанционно. За улеснение на пациентите обектите, които работят с новите рецепти, ще бъдат обозначени със специален стикер. Електронната рецепта ще представлява 9-цифрен код, който лекарят дава на пациента, а той от своя страна на фармацевта. С кода се вижда кой е пациентът и кой е лекарят, предписал медикамента.

Новите електронни рецепти ще доведат до облекчаване на административната работа, а фармацевтите виждат и друг плюс – няма да бъде нужно да разчитат почерка на лекаря. Електронните рецепти ще допринесат за прозрачността, тъй като ще се знае кой на кого какво е предписал и няма да има нужда да се водят хартиени дневници. Докато се стигне до масовото въвеждане на електронните рецепти обаче, ще мине доста време, а дотогава личните лекари ще продължат да работят на хартиен носител.

Електронните рецепти засега са само на теория, но това се отнася и за електронните направления за безплатните PCR тестове за Ковид-19, които трябваше да издават общопрактикуващите лекари.

„Аз продължавам да издавам безплатните направления за PCR тест на хартия, същото е и с рецептите. Изглежда ще мине доста време, преди да се актуализира софтуерната програма на джипитата“, заяви общопрактикуващият лекар д-р Виктория Каракостова.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *