Ето защо не трябва да галите главата на кучето си

Собствениците на домашни любимци знаят колко е важно да дават на косматите си „най-добри приятели“ внимание и привързаност, но наясно ли са с техните предпочитания, когато става дума за това къде искат или не искат да бъдат докосвани?

Въпреки че не ви е забранено да галите вашия домашен любимец по главата, важно е да разберете, че предпочитанията и реакциите могат да варират от едно куче до друго. Според експертите от PetKeen някои кучета нямат проблем с галенето, докато други могат да изпитат дискомфорт или да реагират по-неблагоприятно.

Има няколко причини, поради които галенето по главата може да подейства неприятно или да е направо нежелано от кучетата:

Зони на чувствителност: Главата, ушите и лицето на кучетата могат да бъдат чувствителни зони. Кучетата могат да почувстват дискомфорт или дори болка, ако бъдат докосвани в тези области, особено ако са имали неприятни преживявания в миналото или към момента имат здравословни проблеми.

Сигнали за доминиране: Галенето по главата може да се тълкува от кучетата като жест на доминиране. В кучешкия свят главата е важна област за утвърждаване на господство и социални взаимоотношения.

Бързи движения или неочаквано докосване: Някои кучета може да реагират със страх или дори проява на отбрана, когато главата им бъде докосната внезапно. Това усещане може да се засили, ако са имали предишна травма или са били научени да се пазят от насилие и да бъдат особено внимателни около главата.

Стрес или възбуда: Кучетата могат да почувстват стрес или възбуда в определени ситуации или в присъствието на определени хора. В такива случаи те могат да бъдат по-чувствителни към всяка форма на докосване или галене.

Винаги е важно да обръщате внимание на телесните сигнали на вашето куче и да спазвате „териториалните“ им граници, пише „Фокус“. Ако забележите, че вашият домашен любимец изглежда избягва да бъде гален по главата или изпитва проявява дискомфорт, по-добре е да му дадете внимание и обич по други начини, които му доставят удоволствие, като галене по гърба или областта под ушите.

Всяко куче има свои собствени предпочитания, когато става въпрос за взаимодействие с хората, затова разбирането и уважението към тях може да помогне за изграждането на по-добри отношения и изграждане на доверие между собственика и неговия домашен любимец.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *