Ето кои болести се предават чрез ръкостискане

В началото на пандемията от коронавирус лекарите по света призоваха хората да отказват да се ръкуват, предупреждавайки, че по този начин инфекцията се предава изключително бързо. Коронавирусът обаче не е единственото неразположение, което може да бъде хванато, като просто се поздравите с познат.

Вярно е, че през последните години лекарите все повече призовават за общо отхвърляне на тази форма на поздрав. Според СЗО 80% от инфекциозните болести се предават по време на ръкостискане. Най-голяма е вероятността да хванете сърбеж, човешки папилома вирус, дерматологични заболявания като стрептококов дерматит, импетиго и гъбични дразнения, както и стомашно-чревни заболявания като салмонела, дизентерия и ешерихия коли.
Лекарите препоръчват като цяло да се избягва докосването на чужди ръце. Ако все пак е неизбежно, е добре веднага да се дезинфекцирате или измиете със сапун.

Повечето бактерии умират под въздействието на препарати, но не и ако сте под чешмата само за 5 секунди. Нужно е добре да миете ръцете си, като почиствате и зоните между пръстите, където всъщност най-често опасните зарази се скатават. Търкането със сапун е добре да бъде между 20 и 30 секунди, за да намалите до минимум опасността да лепнете неприятна болест.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *