Жителите на с. Баня се разделиха „за” и „против” рязането на дърветата по главната улица

Жителите на разложкото село Баня се разделиха на две, едните възроптаха срещу изрязването и премахването на боровете по алеята и липите по  тротоарите на ремонтиращата се в момента по проект централна двупосочна улица. Други искат премахването им, защото застрашават домовете им. Част от хората определиха това като поголовна сеч и унищожаване на най-атрактивната за туристите в селото алея и улица. Те изразиха несъгласието си от предприетите действия и не приемат доводите, че улицата се ремонтира по проект, не ги успокоява и уверението на общината, че вече са закупени фиданки, които ще заменят 60-годишните борове.

Напрежението се нажежи вчера, когато техника хора започнаха премахването на смърчовите дръвчета. Една от жените, живееща на централната улица, дори се е опитала да спре работниците, но неуспешно.

„Ние сме туристическо селце и всички мои познати, които са идвали, се възхищават на тази алея, която се спуска от училището и за която всички знаем от  деца. В момента всичко това се унищожава. Разбирам, че е по проект, но нека тези проекти да се правят разумно, както са в нормалните държави. Вероятно някои от борчетата са опасни, но защо трябваше да се премахват всички? За липите обяснението беше, че надигат плочките. Лично говорих и с господин Герчев, и с г-жа Попадийна, и те ми казаха, че са закупени нови фиданки, но аз питам те като се засадят на този тротоар, няма ли да го надигнат след известно време? Аз не казвам, че всички дръвчета трябва да се запазят, но според мен това е работа на компетентен орган, който да направи оглед и да прецени колко е дълбока кореновата система и кое дръвче е опасно. Разбира се, че животът на хората е на първо място, но нека това да не е оправдание за тази поголовна сеч. Ако трябва да се направи нещо, нека да се надгради, нека да се запази старото и да се направи нещо ново за благото на жителите”, каза Гергана, която се е опитала още в сутрешните часове да спре изсичането на дърветата. 

Сред хората, възроптали срещу изсичането, бе и бившата учителка Величка Найденска, която разказа, че е участвала в саденето на смърчовете. Помагала на баща си, който е бил градинар на селото. По думите й дръвчетата са засаждани през 1955 или 1956 година.

„Боли ме от това, което виждам, защото знам какво значи да се засади едно дърво, а сега виждам как се унищожават 65-годишни дървета. Аз съм ги садила тези борове заедно с моя баща. Той беше тук градинар. Аз учех в гимназията и когато се засаждаха тези борчета, питах баща ми дали като пораснат няма да пречат на жиците. Тогава той ми каза, че след години всичко ще бъде под земята. Това беше булевард – с цветя, рози, красота, а сега няма да остане нищо. Дърветата са белият дроб на планетата. На мен ми се плаче, като гледам това”, сподели пенсионираната учителка Величка Найденска.

В същото време други хора от живеещите по главната улица са депозирали жалби с искане за премахване на боровете пред домовете им. Те са изразили опасения, че при силен вятър може да паднат върху къщите им и да причинят огромни щети, или по-лошо – някой да пострада.

Общо четири са жалбите, които са пуснати през последните две години. За същия период има и две паднали дървета, а едно е премахнато по предписание на пожарната.

Кметът на Разлог Красимир Герчев е категоричен, че безопасността на хората е най-важна и компромиси в това отношение няма да се правят. Той успокои, че алеята ще бъде възстановена и дори ще стане по-красива от сега.

„Смърчовите дървета са много хубави и действително са атрактивни, но кореновата им система е плитка, а боровете са високи 25-30 метра. Това създава реална опасност при по-бурни ветрове да паднат, а къщите са на 5-6 метра отстояние. Аз разбирам недоволството на хората, но и администрацията има отговорност. Сформирана бе комисия с участието на инженер лесовъд. Изследвана е кореновата система. Една част от корените на тези дръвчета са пробили и 50-метрова канализация, и тя се запушва и в момента не функционира. Алеята ще бъде възстановена с много растителност – широколистни дървета и храсти, ще има и поливна система. Община Разлог се слави с многобройни засаждания на дървета. Може би над 1300 дървета сме засадили и за всяко едно действие се прави оглед на място, за да се преценят плюсовете и минусите. Да, знам, че това са впечатляващи дървета, вероятно за някои хора имат друга стойност, но ние като администрация не можем да рискуваме. Ако някой бор падне и стане нещастен случай, кой ще носи отговорност?”, заяви Красимир Герчев.

Иначе ремонтът на улицата тече от края на миналата година. Предвижда се цялостна рехабилитация и изграждане на кръгово кръстовище пред банята. Проектът включва и ремонт на улицата, преминаваща покрай парка и водеща до улица „Баненска буна“. Проектът се реализира със средства, отпуснати с постановление на МС.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *