Жители на жк „Еленово“се обявиха срещу монтиране на каравана в градинката между блоковете

Съседи от няколко блока в жк „Еленово“ в Благоевград, в близост до новия парк, на мястото на футболното игрище зад военните блокове срещу ЗМК, се вдигат на протест срещу монтиране на каравана в средата на зелена площ, която от години сами облагородяват и поддържат. Близо 200 души са изразили недоволството си в подписка, с която настояват Общинският съвет да отмени решение, взето на 26 февруари, за провеждане на търг и отдаване под наем за 5 г. на 30 кв.м в средата на градинката им.

Цялата история тръгнала от слухове, че в междублоковото пространство ще се прави заведение. Първо се заговорило, че то ще е в малък триъгълник частен имот между трафопоста и голяма върба, и хората се  настроили примиренчески, защото срещу частен интерес не можело да се борят. Но скоро станало ясно, че временният търговски обект ще е върху общински терен.

„Най-странното е, че имотът, определен за монтиране на тази каравана, обхваща почти 20 общински дка, включва огромна площ в кв. „Еленово“ и е обявен на търг, като се дава право на инвеститора сам да си избере къде точно  да си постави обекта, което е нелогично. Това ни накара да си зададем въпроса как въобще е направена цялата тръжна процедура“, обясни причината за недоволството на съкварталците си 37-г. Ангел Китов. Като гражданин той поискал от общината, но още чака подробна информация за казуса по Закона за достъп до обществената информация.

„Аз съм израснал и живея тук, роднините ми и приятелите ми живеят тук и това е едно прекрасно райско кътче, което не е безразлично на никой в махалата ни“, обясни Ангел Китов и разказа: „Всички тук сме много сплотени, хора, които нямат дрязги помежду си, и тази кауза още повече ни обедини. В началото подходихме плахо, но како видяхме, че само за 2 часа подкрепата си ни дадоха над 180 човека, получихме стимул да се борим за градинката ни. Ние нямаме никакви политически мотиви, единственото, което искаме, е да защитим зелената територия, която сме сътворили и продължаваме да обогатяваме през годините. Тази върба е на над 15 г., и всяка година на Цветница хората си взимат от нея клончена. Това са орехи, садени преди години от бащите и дядовците ни, ясен, липа, черница, брези, а тази година ние, по- младите, направихме бригада и посадихме бързорастящи пауловнии. Поливаме на ротационен принцип, като си плащаме от джоба, а водомерите ни са регистрирани. Ако забелязвате, в парка отдолу тревата е висока, но при нас е отлично поддържана. С лични средства сме си набавили косачка, садим постоянно цветя, а инициативен комитет направи под дебела орехова сянка пейки и масичка от дървени палети и там всеки ден се събират майки с деца, възрастни хора, младежи. Но един ден дойдоха няколко души инвеститори и започнаха да оглеждат градинката ни къде да си поставят караваната. Избраха пространството под орехите, където са сложени пейките. В диалог с хората, които си почивали по това време там, им казали, че ще се наложи пейките да се преместят, и това събуди общественото недоволство. Вижда се, че районът е добре поддържан. Всяка събота минаваме и събираме боклуците, издухани от вятъра от съседния парк. Много хора се включваме в поддръжката, защото интересът е и общ, но и личен. Нямаме график, но както виждате, има посадени цветя и навсякъде е чисто. Пространството е общо, не е заградено и всеки може да дойде да си отдъхва. Монтирали сме къщичка и хранилка за птички, оставяме тубичка с вода за врабчетата и кучетата, а най- голямата ни гордост е новата ни горичка от пауловнии“, разказва Ангел Китов .

Докато младият мъж показва резултата от общия труд, минава съдед и предлага привечер да полеят тревата с вода от неговия гараж. Разбра се, че съседът е дал тримера си да поддържат моравата, пожълтяла от жегите през последните дни, а други съкварталци са осигурили 20-30-метрови маркучи. Хората в махалата не могат да повярват, че общината смята да посегне на рая, изграден с огромни усилия на десетки живеещи наоколо хора.

„Нашите опасения са, че с поставянето на тази каравана, първо, до късно вечерта ще има шум, а монтажът й със сигурност ще доведе до слагането на фундамент върху тревната площ, защото при първия дъжд ще се разкаля под масите и столовете“, отбелязва Ангел Китов и допълва: „Много се надяваме да не се стигне дотам и да стопираме нещата в зародиш. Откакто се активирахме официално, още никакви документи не са ни представени, но за секунда ми бяха показани скица и разрешение за монтаж, които не успях да разгледам. В момента цялата ни енергия е насочена към запазване на градинката ни и да се преборим с тази неправда. След това ще настояваме общинската комисия, съставена наскоро с цел да маркира зелените площи в града, да включи и нашата градинка, защото този район по някаква причина е пропуснат от списъка. Дори смеем да мечтаем на следващ етап този парцел да се включи към обществения парк, за да е по-защитен като предназначение на територията. Говори се, че общински съветници имат апетити и към частния триъгълник в района за монтаж на временен търговски обект, но ще видим какво ще стане. В едно сме убедени – че будната гражданска позиция трябва да се изявява и има резултат. В началото много хора ни казваха: „Какво ще постигнете?! Как ще се преборите с корупцията?! Кой знае кой стои зад тези наематели!“, а ние им отговаряме,  че когато се обединим повече хора, общественият интерес няма как да не бъде защитен!“, изпълнен е с надежда Ангел Китов.

Търгът за отдаване под наем на общинския терен от 30 кв.м за монтиране на караваната е бил проведен на 20 април т.г. заедно с още подобни 4 наддавания. Началната наемна цена е била 76,02 лв. без ДДС, а депозитът за участие – 700 лв. Трима са се включили в наддаването, което е било спечелено от „КиА 2019“ ООД. Собственици на фирмата, регистрирана на 6 декември 2019 г. със седалище на ул. „Андрей Ляпчев“ 15 в Благоевград, са Кирил и Ани Стефанови, научи „Струма”.

Запознати съобщи, че бащата на Кирил – Красимир Стефанов, е член на предизборния щаб на Румен Томов.

 „Внасям искане за отмяна на заповедта за търга и евентуално за подписания договор. Уведомих за това новоизбрания кмет Илко Стоянов на първата ни работна среща“ , съобщи вчера председателят на местния парламент  Радослав Тасков и допълни: „На сесия на ОбС ще предложа да отменим решението си от 26 февруари в частта, касаеща търга за отдаване под наем на въпросните 30 кв.м за каравана в жк „Еленово“. Мотивите, които той посочи, са липсата на схема от главния архитект, в която да е указано точното място на караваната и запазване на зелените площи в унисон на политиката на ОбС.


Ангел Китов показва градинката, която от години оформят комшиите, и терена под дебелата сянка на орехите, под които на мястото на пейките наемателите са заплюли да монтират караваната си

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Ямакаши

    Не знам дали бащата е в щаба на Томов, ама това разрешение е от ОбС с Председател Дончо от Бали.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *