Жители на Крапата махала в Разлог ще отбележат Старчевата на 1 януари с протест

Жителите на Крапата махала в Разлог ще отбележат Старчевата в първия ден от новата година с мирен протест и облечени с кожи. Те имат официално разрешение от община Разлог за провеждането му, и то за два дни. Първият мина на 29-и, вторник. И двата протеста са под надслов “Да запазим вековната традиция на Старчевата в Крапата махала”. Посредством тях жителите на квартала искат да отбележат традицията, и то законно.

Това се случва по-малко от месец след заповедта на кмета за отлагане на фестивала Старчевата, което бе обсъдено и с представители на седемте квартала на Разлог.

Искането за провеждане на протестите е пуснато от общинския съветник Пламен Хаджиев, който е и един от отговорниците на квартала. То е било за шествие, което да премине през традиционния маршрут на махалата по време на кукерския фестивал, но разрешението е само за четири улици в границите на Крапата махала. На него е връчено и разпореждане за спазване на законовите разпоредби за опазване на обществения ред, както и за спазване на всички наложени противоепидемични мерки. То му е връчено при отказ да го разпише.

Около 40 души, накичени със звънци, са се включили в първия протест миналата вечер. Той е минал без сблъсъци и проблеми, но участниците са подразнени от многобройната охрана, която е била изпратена, и това, че са наредили спиране на музиката. Пламен Хаджиев заяви, че не е било необходимо да се стресират хората допълнително с толкова много полиция.

„Бях депозирал искане за по-широк маршрут, но ни разрешиха само в границите на квартала. Съобразихме се, въпреки че не сме съгласни. Протестите се разрешават навсякъде и по този начин ние изразяваме несъгласието си със забраната. Заради противоепидемичните мерки с лични средства съм закупил маски и съм раздал на всички участници снощи. Ходил съм на много протести, музика се разрешава, тук музика не се разрешава. Получава се така, че все едно тъпанът ще изкара хората навън. Всеки си преценява дали да излезе, или не. Всеки има собствено съзнание как да се опази и да спази мерките. Не беше необходимо толкова много полиция”, каза Пламен Хаджиев.

Според по-младите участници протестът не е минал добре и основните причини според тях отново са същите.

„Снощи не мина много добре, макар че органите бяха доста сдържани към нас и се опитаха да ни наложат едни граници, които според мен не бяха поставени правилно. Разрешението беше за четири улици в границите на квартала. Явно сме го нарушили, но имаше уговорка, ако ние сме с музика, да сме в тези четири улици. И ние бяхме съгласни да сме на тези четири улици. Въпросът е, че ни спряха музиката и не ни дадоха да минем по другата част на града. Най-много ни подразни това, че ни преследваха на всеки ъгъл и ни препречваха пътя с колите. Имаше седем коли жандармерия и две на местната полиция”, сподели Петър Копанаров.

По думите на неговия баща Христо Копанаров, който е отговорник на квартала за следващия протест, присъствието на толкова униформени е стресирало децата, които са участвали. Той бе категоричен, че и сами могат да се справят да не се допускат нарушения, и тези действия са били неуместни и необясними за тях.

„Беше трудно да обясня на поне 30 малки дечица, които също бяха излезли с нас, какво се случва и защо е тази полиция. Старчевата е нещо, което не е спирано с години. По време на турското робство не е спирано. Ние ще намерим начин да си го направим, каквото и да ни струва, каквито и мерки да ни се налагат, ние ще го направим, разбира се, ще се съобразим със ситуацията в момента. Животът няма как да спре. Това, което се случва на първи януари, няма как да спре. Това е традиция, която не подлежи на коментар, не е на политическа основа. Това е нещо, с което сме закърмени, и го правим, откакто се помним. Полиция, сирени, сигнали, как да обясним всичко това на децата, които снощи питаха какво се случва”, каза Христо Копанаров и бе категоричен, че единственият вариант да не излязат на първи януари е да бъдат арестувани и вкарани в ареста.

Като отговорник за предстоящия протест на него също е връчено разпореждане, което той е разписал. Негови съкварталци обаче изразиха несъгласие с това. Според тях няма как и не е редно един човек да носи отговорност за целия квартал.

Въпреки всичко Христо Копанаров е готов да понесе последствията, включително и риска да му бъде съставен акт заради евентуален нарушител, и е категоричен, че Старчевата ще я има, макар и под формата на протест. Кукерите ще излязат и ще дрънкат звънци, за да прогонят злите сили и огласят настъпването на новата година.

Кметът Красимир Герчев изрази надежда, че няма да се стига до ексцесии и че хората ще проявят разум.

„Разрешен е определен маршрут само в границите на квартала и той не обхваща центъра. Работа на полицията е да контролира протеста. В разрешението за провеждането му ние сме посочили с кои законови разпоредби трябва да бъде съобразен. Неспазването им води до санкции“, коментира градоначалникът. Той допълни, че няма депозирано подобно искане от другите шест квартала.

Жителите на Крапата махала пък споделиха, че очакват и другите махали да проведат шествия. С този сценарий до момента се очертава провеждане на Старчевата, но под друга форма.

Разрешените улици, по които кукерите от Крапата махала, или квартал „Възраждане“, могат да проведат протестното кукерско шествие, са „Изворите”, „Македония”, „Иван Вазов” и „Лазар Нешков”.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *