Заводът за волани в Благоевград спря производство, работниците пуснати в престой

Заводът за волани в Благоевград спря производствената си дейност, вчера на обяд работниците са пуснати в престой. На всички работници в цеха са раздадени формуляри, подписани от управителя на „АЛС – България“ Шон Бош, че излизат в престой. В него не се посочва колко време ще продължи принудителната отпуска, която ще бъде заплатена от канадската компания.

Работниците са получили преводи на януарските заплати и бонусите си към тях преди два дни. Преди да бъдат разпуснати, повечето от тях отказаха да работят и от миналия четвъртък са в стачка заради неприемливата оферта – сключване на договор на минималната работна заплата с нов работодател, отпадане на бонусите и въвеждане на непосилна дневна норма от 23 волана.

Междувременно работниците, които накрая останаха около 200 човека, са събрали помежду си по 2 лв., за да си наемат адвокат, който да ги консултира за трудовите им права,  като възнамеряват да се допитат и до НОИ какво да правят в създалата се ситуация.

Както „Струма” писа, две седмици след като се нанесоха в новия ремонтиран цех в бившия Текстилен комбинат в Благоевград, управителят на „АЛС – България” Шон Бош изненадващо обяви, че трите завода – в Благоевград, Ихтиман и Мусачево, се закриват поради липса на добри бизнес перспективи. Причината той обясни с влошаващи се финансови резултати през последните две години в комбинация с липса на работна ръка и ценови натиск от клиентите. Решението за закриване на бизнеса е взето от собственика на ALC – канадската Exco Technologies.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

5 Коментара

 1. ЛИСАНА

  АLC уж затваряха заводите в БГ поради липса на работна ръка, сега пък им намалели поръчките- Е КОЕ Е ИСТИНА , КОЕ Е ИСТИНАТА БЕ

  Отговор
 2. суупер марио

  вчера преди обяд изгониха работниците в присъствието на полиция и сот. щом не искате да им бачкате за 400 лв- вънка

  Отговор
 3. работайте, не говорайте

  1-бонуси не са изплатени, заявено бе , че нямат пари… 2- за каква нова фирма се говори след като ръководството за Благоевград е същото и продукта на дейност е същия и помещенията -същите и всичко…дали просто не е регистрирана нова фирма за да замете следите на старата,да довърши поръчките по договора,да прекрати постоянните трудови договори на работниците с временни такива и като свърши поръчката- кой от къде е , обаче след като си подписал договор с изпитателен срок- няма обезщетения, няма нищо- фирмата не дължи нищо и е чиста пред закона, само питам , айде сега работайте и много не говорайте…… Всяка прилика с действителни лица и събития е напълно случайна .

  Отговор
  1. Ханджар

   Много сте прав,след като подписват тези глупави,и смешни работни договори,сега ще си трайкат,и тихо кротко,в къщи!

   Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *