Защо никога не бива да засаждаме бор пред дома си

Чудили ли сте се защо много хора все още са подозрителни към иглолистните дървета в двора им? Ние от jenata.blitz.bg ще ви разкрием за какво точно става въпрос.

Едва ли знаете, но нашите предци са приписвали роля на всяко едно дърво. Иглолистните дървета се свързвали с култа към мъртвите и отвъдния живот и затова били считани за неподходяща украса на двора.

Освен това хората вярвали, че борът, подобно на смърча, растящ в двора, обрича на ранни болести мъжете и същевременно не позволява на жените да се омъжат.

Също така иглолистните дървета се считали за “вампири”, които абсорбират жизнената енергия на хората.

Истинската причина за предпазливото отношение към бора обаче е друга. Въпреки че дървото почиства добре въздуха, около него нищо не расте и иглите влияят негативно на почвата. Така че, ако реколтата е важна за вас, тогава не трябва да засаждате бор до градината си.

Освен това иглолистните дървета имат мощни корени, които могат не само да разрушат комуникациите и асфалта, но дори да повредят основата на къщата. Корените бързо изсушават почвата, което също се отразява на добива.

И накрая, самотният висок бор е страхотна стръв за мълниите. Попринцип иглолистните се запалват моментално, което означава, че пламъкът може да се разпространи в къщата, ако дървото расте твърде близо.

Ето защо, дори и да не сте суеверни, то бъдете разумни и защитете своя имот. Експертите съветват да засадите бор, поне на разстояние 10 метра от всякакви стопански постройки. Колкото по-далеч, толкова по-добре. Тогава стройната зелена красавица може да буди безпроблемно възхищение в продължение на много години. /jenata.blitz.bg

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *