Защо яйцата са незаменими и по колко трябва да ядем на седмица

Яйцата са един от най-здравословните природни продукти. Въпреки това, яйцата осигуряват максимални ползи, само когато ги консумираме в правилното количество. Диетолозите казват, че трябва да ядете от 7 до 14 яйца на седмица – под всякаква форма.

Защо яйцата са толкова полезни?

Те ви дават усещане за ситост. Яйцата имат много протеини – 8 грама на яйце. Протеинът ни помага да се чувстваме сити възможно най-дълго – което означава, че можете да изчакате до обяд, без да похапвате. Ситостта също влияе върху това дали жадуваме за сладко. Когато тялото почувства, че не е сито, то автоматично посяга към бързите въглехидрати – защото те спомагат за моментално придобиване на усещане за ситост. Важно е също, че яйцата потискат хормона грелин, който е отговорен за чувството на глад.

Яйцата са богати на полезни елементи. Едно яйце съдържа повече от 10 различни витамина и минерала, включително:

Здравословни мазнини – 4,7 грама, желязо – 0,8 мг, цинк – 0,6 мг, селен – 15,4 мг, фолат – 23,5 мг, витамин А – 80 мкг, витамин D – 50 IU. И така, при консумация на 2 бр. яйца на ден, няма да е необходимо да приемате много витамини.

Яйцата забавят стареенето

Друга гореща тема в индустрията за красота е забавянето на стареенето. А яйцата са най-добрият помощник за това. Полезните елементи в тях защитават мускулната маса и поддържат чистата телесна маса. Чистата маса е вашето тегло минус телесните мазнини. Забелязва се, когато гледаме хора с еднакво тегло, но различни форми. Единият ще има висока чиста маса (и ще има по-здраво и стегнато тяло), докато другият ще има ниска чиста маса (и ще има видимо наднормено тегло). Това се отразява на стареенето както външно – защото хората с наднормено тегло изглеждат по-стари – така и вътрешно – защото наднорменото тегло пречи на производството на много полезни хормони.

Яйцата намаляват нивата на стрес. Всичко е заради холина в състава – това вещество прави нашата нервна система по-устойчива на стрес. Но това не е всичко – яйцата предпазват мозъка от загуба на памет и деменция.

Яйцата са добри при бременност. Всичко заради същия холин – той помага на мозъка на детето да се развива правилно. Освен това яйцата съдържат фолат – той е необходим на бебето за силен имунитет и добро кръвообращение.

Ами ако не обичате яйца?

Смеем да предположим, че това може да се дължи на факта, че сте яли яйца само под една форма – например твърдо сварени. Можете да опитате поширани или бъркани. Друг вариант да направите яйцата си по-вкусни е да ги съчетаете с нещо, което обичате. Направете например омлет със сирене и зеленчуци – така почти няма да се усети вкусът на яйцата. Но има алтернатива на яйцата – например елдата. Съдържа 12,6 грама протеин на 100 грама, така че ви позволява да се чувствате сити за дълго време.



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *