За какво да внимаваме при избора на шаран

Шаранът е неизменна част от трапезата ни за Никулден. Но оказва се, че много малко хора са запознати с това, на което трябва да обърнат внимание при покупката на риба. За съжаление рискът от покупката на шаран, негоден за консумация, не е минимален. И в никакъв случай не е за подценяване. Ето на какво трябва да обърнем внимание при покупката на риба.

Шаран от аквариум

Не купувайте замразена риба! Най-добрият вариант е покупката на шаран директно от аквариума. Тази опция се предлага в някои от големите супермаркети или на пазара. За съжаление методът за продажба на размразена риба като охладена е изключително популярен. Това е още една причина да изберете шаран от аквариум. Цвета на хрилете

Обърнете внимание на хрилете. Те издават истината за състояние на рибата. Ако са в яркочервен цвят, това означава, че шаранът е в свежо състояние. Тъмните нюанси на хрилете са индикация, че рибата не е свежа.

Мирис

Доверете се на обонянието си. Миризмата на речна риба трябва да бъде леко забележима. Ако мирише на блато или на река повече от допустимото, откажете се от покупката на шаран.

Цвят и състояние на очите на рибата

Чистота и яснота на рибните очи също е показател за нейната свежест. Обърнете внимание на очите на шарана. Ако са хлътнали и замъглени – рибата е престояла, но ако са ясни и прозрачни – това е знак за свежест.

Наличието на слуз

В идеалния случай кожата на рибата не трябва да е покрита със слуз, а да се отличава с определен блясък. Наличието на слуз е признак, че шаранът е от замърсен водоем. Това гарантира и наличието на специфична неприятна миризма на застояла вода, която се усеща и след топлинната обработка на рибата.

Плътност

Натиснете леко шарана. Ако остават вдлъбнатини, рибата е застояла. Избягвайте покупката на шаран без глава. Търговците често разчитат на този трик, за да прикрият негодността за консумация на рибата. Именно главата дава най-точна информация за свежестта на шарана.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *