ЗРЯЩА В НЕЗРЯЩОТО! Народната лечителка от Кресна Наташа Ковачева: Задух се лекува с борови шишарки, сварени в мед и вода, стомашно разстройство със суров боб и оцет, заушка с тиквени семки…

Известната с лечителските си дарби Наташа Ангелова Ковачева от град Кресна е родена 1950 година и от изминалите й вече 70 житейски години 45 от тях е принесла в полза на хора, за някои от които и медицината се е оказала безсилна. Почти 8 години тази ниска, скромна женица дори хората от квартала, в който живее, почти не са виждали да отиде до магазин, да се разходи по улици и площади. Все си е у дома, все в едно приземно помещение, изпълнено с дарени десетки икони и сувенири, превърнало се в своеобразно светилище на вярата и надеждата, светилище и за хора, дошли тук да потърсят цяр за болест, вяра за премахване на мъка. Семейството й е с четири деца: Красимир, Кръстана, Соня /починала малка/ и Андриана. Съпругът й Георги се грижи за фамилна козеферма.

– Г-жо Ковачева, Ирина Кирилова от Благоевград и Емилия Стоянова от Разлог казват за Вас, че сте „зряща в незрящото” и още, че сте „служителка на божественото”. Как Ви идват тези определения?

– И двете са идвали при мен, помогнала съм им може би.

– Помещението, в което работите, се е превърнало в своеобразно светилище. Как се случи?

– Ами всичко идва от дарители, от хора, които са идвали при мен, и то не от добро, а за да споделят болки и мъки. Вероятно съм им помогнала и този начин са намерили като израз да ми благодарят. Само иконите ми са над 40, а имам много сувенири, скулптури, гоблени. Трудно ми е да спомена имена, че аз от имената на дошлите не се интересувам, а от това, за което са дошли. Помня едно семейство от Банско, Милка и Тошко бяха, че дариха икона. Гърците Георгиос и Никос, казвам ги с малките им имена, също дариха. Не, трудно ми е да кажа кой още, но знам, че имам дарители  от Петрич, Благоевград, от Македония… По-важното е, че душата ми се изпълва с увереност, усещам някаква тайнствена енергия да ме обзема като срещна очите от икона на Божията майка Света Богородица. Благодат ме обзема и от образите на иконите на Света Петка, Света Неделя, Света София, от иконите на Свети Георги, на Исус Христос, Архангел Михаил, Свети Иван Рилски…

– Дарбата да надниквате в неизвестното, каквато много хора, идвали при Вас, твърдят, че я имате, от рождение ли е?

– Не бих казала, но има малко и мая. Има и нещо наследствено. В село Влахи, откъдето са родовите ми корени, е имало моя родственица – баба Пауна. Помнена е като народна лечителка и помагала при болести, магии, при търсене на откраднато. Преди да умре завещала каквото знае и може на майка ми Кръстана. Мама беше всеизвестна в Кресна и дори я наричаха Кръстана Лечителката. Справяше се с пришки, екземи, обриви, епилепсии, разваляше магии, сполучваше при червен вятър, уплах, нерви. Откриваше изгубено, откраднато…

– Нейните ли сили прие в себе си?

– Не стана така. Аз бях малко встрани от тези неща, но самата съдба се набърка. А може би съм и била предопределена. Истинското осенение се случи 1975 година. Една нощ призори ми дойде сън, в който се явиха трите светици Богородица, Неделя и Петка. Влизат и ми викат „Добро утро!”. „ Добро утро!” – отговорих им и ги помолих да седнат. Те обаче ми отказаха, че не били дошли да седят, а да вземат неща. И чух Света Петка да казва: „Ще вземем Наташа”. „Не, не – спря я Света Неделя – ще вземем дъщеря й Соня, а Наташа ще оставим да помага на хората”.

Събудих се цялата във вода. И се случи нещо непоправимо – още през деня дъщеря ми Соня пламна в огън и за два дни изгоря в него. А беше само на годинка и половина… И от тогава почувствах в себе си някаква тайнствена сила, която все не ме напуска. И с нея мисля, че съм помогнала много, дори и на такива, които вече са били при лекари, а случвало се е дори и на лекари. Е, сигурно тук е дошло и, както вече казах, нещо понаучено и от мама.

– Използвате ли някаква научна методика?

– Това, което правя, не е писано в книги. Каквото е за лекар, натам го изпращам, но има и лек с билки, лек с вяра и надежда.

– Какво използвате при лечение?

– Зависи от какво се оплаква дошлият. Служа си с яйце, с парче предоставен ми плат или конец. Много са енергийните ми източници. Те могат да идват от вода, от поглед на икона. Много ми помага един свещен камък от святото място Кръстова гора. Донесе ми го жена от Гоце Делчев. Видяла тя, че в часовете на тъмнина от него се излъчва някаква светлина. На сън на тази жена се явил Архангел Михаил и й казал, че на нея не й е нужен и й наредил да ми го донесе, че с този камък аз съм щяла още повече да лекувам хората.

Този камък е много ценен, защото се оказа зареден с  енергийни сили, излъчвани от светците Йордан, Адриан и Иван Рилски, с каквито и те са облъчвали хората. Една учителка от София, знам я по малкото й име, Маряна, като идваше при мене, видя в този камък и послания, завещани от Света Богородица и Архангел Михаил, които представи на камъка чрез образите им в рисунка.

Много ми помага и едно тайно изворче край р. Влахинска в м. Ново село. Нарекох го Мълчаната вода. Много е целебна водата му. Отскоро я ползвам, но за лечимостта й питайте Деси от Благоевград, която излекува мигрена или пък Румяна от Сандански, на която й се поотпушиха гърдите.

– Съществуват ли магии и лекуват ли се?

– Магии винаги е имало. Те дори имат и цвят. Най-лоши са черните. Делят се дори и по народност – има руски, цигански, турски. Как се правят магии аз не знам, а и не ми е работа, но знам да ги развалям.

– Тук идват все хора не от добро, а за да търсят добро. Изпитваш ли състрадание към тях?

– Винаги. Дори част от техните болки, съмнения и грижи се прехвърлят в мен, аз отнемам от тях злини и лошотии, съпреживявам тревогите им и това понякога много ме уморява.

– Случва ли се да идват хора с нечисти намерения или просто така да Ви изпитат?

– Да, случвало се е. Аз обаче ги усещам още от вратата и ги пъдя. За мен такива хора служат на дявола, а не на Бога.

– Как постъпвате с дошъл, който се оказва, че не е за Вас?

– Ами ако е за лекар, пращам го на лекар.

– Тази Ви работа не Ви ли отклонява от семейството?

– Да, така е. Но семейството ми е добро, разбрано и щом се касае за добро на хората, не ми пречи.

– Съветвате ли хората от какво и как да се пазят, та да не им се случват лошотии?

– Да, казвам им да са добри към себе си и повече към другите около тях. Човек, когато мисли добро, и живее добре.

– Разчитате ли какво си мислят идващите при Вас?

– Да.

– Чувствате ли уважение и признателност от хората?

– Много. В Кресна всички ме знаят. Знаят ме и от Петрич та до София, още из Гърция, Македония. Десетки писма съм получила в знак на благодарност.

– Изпитвате ли удовлетворение, когато сте успели да помогнете?

– Помагането – това е висше благо. Когато разбера, че съм успяла, душата ми се разтваря в блаженство.

–  Вярвате ли, че има и друг живот, да го наречем задгробен?

– Има. Животът не е само на земята. В този свят човек живее само с тяло, което носи душа, но идва време, когато душата става все по-висша, напуска тялото и търси други възможности за развитие.

Тези, които са в най-висш стадий на съвършенство, стават служители на Бога, като се превръщат в ангели. Тези ангели обикновено стават и пазители на живеещите на земята, които още са с души в тленните им тела.

– Според Вас има ли рай?

– Има и рай, и ад. В рая отиват праведните и тези с малки грехове, които могат да се простят. Тези с тежки грехове, каквито са убийство, голяма кражба, изнудване, са все за ада. Това палене на свещи, дори дарявания в църкви от такива люде не ги спасява.

– Кои са големите Ви радости?

– Малките радости. Живо и здраво семейство и оказана помощ на други.

– Как смятате, Вие ли определяте съдбата си?

– Не аз, смятам, че има Бог, който определя. Аз се старая да постигам само това, което ми е предопределено.

– Ако се преродите на земята, каква бихте искала да сте?

– Мисля, че от това да помагаш на други, по-добро няма. Сигурно ще искам да повторя живота си.

– Щастлива ли сте?

– Всеки човек има право на щастие. А какво е щастието – добро семейство, уважение от тези, с които се срещаш и когото срещнеш, да не отвръща очи от тебе.

– Смисълът на живота Ви?

– Ценното за мен е винаги не това, как живея, а как служа на хората. Мъките и болките на другите са моята съдба. Но и радостите, и удовлетворенията са много. Никак не е малко да чуеш от някого: „Бях при Наташа, помогна ми”, или да поизлезеш навън и някой да каже на друг: „Това е Наташа”.

– Говорят, че сте в голяма степен наследница на прорицателката Ванга?

-О, Ванга! Тя е за мене светица и сега стои от дясната страна на Бога.

– Имате ли девиз?

– Да съм необходима не само на мен си и все да се докосвам до божественото.

Разговаря: БОРИС САНДАНСКИ

СЪВЕТИТЕ НА НАТАША КОВАЧЕВА

В благородната си мисия да помага на хората при техните заболявания и неволи Наташа Ковачева се опира и на народни лечебни традиции. Познанията й идват от събран личен опит, а и завещани от майка й Кръстана, известна като ясновидка и лечителка, която пък ги знаела от баба си Пауна, а тя пък от друга баба.

Наташа Ковачева приема, че болестта и лошотиите, които сполетяват хората, са невидими, но те реално съществуват. Обикновено се спотайват из тайни места, които се навестяват от юди и самодиви, или места, където са правени магии. Най-често те идват при човека, ако нагази такова място или пък човек с лоши очи му направи магия. За да се предпази човек от такива беди, трябва да се развали магията или да се освободи от нагазването, където е правена. Лекове има и те могат да са билки, баяния, леене на куршум и сачми, лечение с яйце, използване на червен конец и света вода.

Опирайки се на народната медицина, натрупания личен опит Наташа Ковачева е помогнала на стотици хора с физически, психически и други заболявания. Много хора е излекувала от болестта „червен вятър”, която започва с пламване на краката и като огън се разпространява по тялото. Болестта кара човекът да гори, вдига температура и може да се стигне до подагра или гангрена, ако навреме не се излекува.

Много коварно заболяване е епилепсията. От нея човек може да остане инвалид за цял живот. Успех при това заболяване е постигнала с баене на яйце, донесено от болния. Лечение чрез баене на вода и яйце Наташа Ковачева е постигнала и при много психични заболявания. С билки и носене на талисмани пък лекува напикавания на деца. Помагала е на много хора за късмет в семейство и бизнес, на страдащи от безсъние. Тя добре разбира човешката анатомия и психика и намира начин да прогонва омраза, да възвръща обич между мъж и жена, между деца и родители.

Трудно се изброяват всички ритуали и практики, и използваните средства, с които помага на хората при техните мъки и неволи. Наясно е и с това, че не всичко лошо, довело нуждаещи се люде до помощта й, е по нейните сили, разбира кое е за лекари и препраща нуждаещите се към съответните специалисти.

Наташа Ковачева не се скъпи и да дава съвети какво би могъл да направи сам човек, изпаднал в болест, мъки и неволи с цел да намали тяхното действие или изцяло да ги премахне. Ето някои от тях:

При шарка заболелият да избягва излизане на студено, да му се дава силна храна и най-вече мед, да се пази в къщата чистота, появилите се пъпки да се мажат със силна ракия /първак/.

При заушка болният да налага върху подутината попарена в топла вода лучовина или със семки и това край тях от тиквени кратуни.

Ако човек е заболял от жълтеница, да пие отвара от цветовете на жълтата фунда /вид градинско цвете/. Може и да се бае, и да се резне малко отгоре на ушите, за да изтече лошата кръв.

Бодежи пък по тялото се премахват с разтриване с греяна ракия. Висока температура /чогън/ се сваля чрез слагане на мекото и китките на ръцете кърпи,  натопени с оцет. Простудни заболявания се лекуват с мазане с мас или газ, а за болки в стомаха могат да се използват отвари от цветовете на лайка, равнец,  пелин, риган, анасон и други.

При стомашно разстройство може да се използват неварени зърна от боб, лъжица оцет или силно препечено царевично брашно. Запек пък се лекува с варени с мед сини сливи или семки от пъпеш. Помагат и овесени трици в доза една лъжица в няколко лъжици кисело мляко, в които да престоят поне десетина минути преди консумация, за да набъбнат.

Едно от най-честите заболявания е кашлицата, и то при всички хора. Тук съветите на Наташа Ковачева са да се пие подгрято вино, но в никакъв случай студено. В топлото вино може да има и омрика.

Опасно заболяване, особено при възрастните хора, е задухът. Облекчение тук може да се получи с използване на борови шишарки, сварени в мед и вода.

Пъпки и кожни обриви пък се отстраняват чрез натриване с люта ракия.

Особено място в съветите на Наташа Ковачева заемат психичните заболявания. Най-важният й съвет е нуждаещият се да повярва на себе си, че може да се излекува, да повярва и на дадените му съвети за лечение. Като лечение може да се ползва при уроки на живи въглени. Който чувства мъка в душата си, трябва да пие поне две седмици сварена дилянка в литър вода или отвара от босилек, а при припадъци пък се използва отвара от див лопен.

Има своите познания Наташа Ковачева и при очните заболявания от рода на ечемик, старческо перде. При болки в ухото може да се ползва топъл зехтин или сок от печен праз. Хремата пък се лекува с капване в носа сок от кромид лук или праз лук или смръкване на силно посолена вода. За гърлото може да се ползва греяна ракия и да се диша пара от солена вода.

Много са съветите, които не се скъпи да дава на тези, които й ги искат. И й ги искат, че се е случвало и да ги искат дори и лекари. А където пък силите й не достигат и е наясно, че не може да помогне, то съветите й насочват към тези, които могат – лекарите.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *