HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

ИЗБОРИТЕ ЗА ВСС: Само съдия Цветинка Пашкунова събра необходимите гласове

Председателят на Избирателната комисия в Общото събрание на съдиите Светла Димитрова – съдия във Върховния касационен съд, обяви, че в съответствие с чл. 29к, ал 2 от ЗСВ проведеният вчера избор е редовен, съобщиха от пресцентъра на Висшия съдебен съвет. Общото събрание на съдиите за избор на членове на ВСС продължава днес.

Гласували са 1952 души – повече от половината от 2238-те включени в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д от ЗСВ. Общият брой на действителните гласове, съгласно данните от гласуването с хартиени и електронни бюлетини е 1945. Няма регистрирани недействителни бюлетини в системата за електронно дистанционно гласуване. При вота с хартиена бюлетина, недействителни са 7 броя.

Избирателната комисия обяви, че Цветинка Пашкунова – съдия във Върховния касационен съд, е избрана за член на ВСС от състава на Съдийската колегия. Тя е получила 988 гласа, което е повече от половината от действителните гласове.

Тъй като при проведения избор не са избрани определените в ЗСВ 6-ма членове от квотата на съдиите, в изпълнение на чл. 29л, ал. 4 от Закона изборът ще продължи днес с произвеждане на повторно гласуване от 08.00 часа до 18.00 часа в централното фоайе на Съдебната палата на бул. „Витоша“ №2.

На втория тур съдиите ще избират между останалите 26 кандидати за членове на ВСС.

При повторното гласуване съдиите, заявили желание да упражнят правото си на глас чрез системата за електронно дистанционно гласуване, ще използват същите талони, които са ползвали вчера.

Право на участие в избора имат всички 2238 съдии от страната, като 1677 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет.

Администрацията на ВСС ще отпечата нови бюлетини с имената на 26-та кандидати в процедурата за провеждане на повторно гласуване.

Решението на Избирателната комисия и протоколите на Избирателна секция

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *